AMD siktar på nya marknadsandelar och kapar priserna på flera toppmodeller i Ryzen-familjen, bland annat 1800X, 1700X och flaggskeppet 1950X.

Ryzen är AMD:s första CPU-familj på årtionden som på allvar kan hota Intels dominans på prestandamarknaden. Medan Intel fortfarande kämpar med att leverera Coffee Lake-processorer i någorlunda kvantitet har AMD tagit chansen att plocka nya marknadsandelar. Veckan före Black Friday levererar AMD rejäla prisdumpningar på flera av sina Ryzen-processorer med mellan 10 till drygt 25 procent beroende på modell och återförsäljare. Det kan låta som ganska beskedliga prissänkningar inför Black Friday där vi ser många varor till halva priset. Det är dock en överraskande stor prissänkning på processorer och komponenter överlag som har små marginaler. Något som görs möjligt av att kampanjerna subventioneras från AMD som vill få ut sina processorer till så många konsumenter som möjligt.

Ryzen 7 1800X prisdumpad med 25%

I praktiken betyder detta att flera modeller som redan fått köprekommendationer i Svenska CPU-guiden nu är ännu intressantare än någonsin. Inte minst Ryzen 7 1700X som sedan tidigare varit vårt bästa val för arbetsstationer under 3500 kronor. Processorn har idag en prislapp på under 2 800 kronor och är därmed ett extra bra val för den på jakt efter prisvärd flertrådsprestanda. Storebror Ryzen 7 1800X har åkt på en ännu rejälare prissänkning av motsvarande 25 procent. Även om en temporär prissänkning inte ger en ny köprekommendation i CPU-guiden är processorn helt plötsligt på samma prisnivå som 1700X låg för några dagar sedan, i många butiker till och med lägre. Noterbart är samtidigt att procentsatserna är något uppblåsta om vi tar med tidigare erbjudande i september och oktober, men det råder inget tvivel om att AMD:s processorer ligger lägre i pris än någonsin tidigare.

AMD Ryzen 7 1800X kostar nu mindre än vad lillebror gjorde förra veckan.

När Intel fortfarande endast har rejäla lager av föregående CPU-arkitektur Kaby Lake och Core iX-7xxx-serien är det ett ypperligt tillfälle för AMD att roffa åt sig kunder. Intels Kaby Lake-processorer fortfarande är väldigt bra alternativ kan det med rätta ta emot att köpa ett nytt system med en redan utgående plattform.

Genom att lägga en vinterrea veckan innan Black Friday hoppas AMD troligtvis håva in osäkra konsumenter som vägt mellan AMD och Intel inför reahelgen. NordicHardware kommer inte att flytta eller ändra våra köprekommendationer i CPU-guiden då det enligt uppgifter endast handlar om temporära prissänkningar. Däremot rekommenderar vi er att kika in i CPU-guiden för att få en bra överblick på vilka processorer man ska satsa på beroende på vilken dator du ska bygga. Samt att hålla extra koll på priserna för varje CPU som lär åka lite upp och ner de närmaste veckorna.

Svenska CPU-guiden

Rubrik

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid