Radeon RX 480 blir AMD:s nya mellanklasskort som ska leverera rekordprestanda per krona – även i Crossfire för att konkurrera med GTX 1080.

Radeon RX 480 kommer att dyka upp på butikshyllorna den 29 juni men redan under Computex passade AMD på att berätta mer om sitt nya grafikkort.

Under presentationen passade AMD och företagets chef för Radeon Technologies Group, Raja Koduri, på att skicka en syrlig passning till konkurrenten Nvidia och företagets nylanserade Geforce GTX 1080-grafikkort. AMD Radeon RX 480_3

Under den officiella presentationen ställde Raja Koduri den retoriska frågan ”Vad kan du annars göra med en 700-dollarslösning?”: en direkt pik till Nvidias skyhöga prislapp på nya flaggskeppet GTX 1080 som i Sverige säljs för mellan 7 000 till 8 000 kronor.

Raja Koduri svarade sedan själv på frågan genom att visa gameplay från Directx 12-titeln Ashes of the Singularity som följdes upp av prestandasiffror från spelet. I prestandadiagrammen levererade GTX 1080 58,7 bilder per sekund (fps) mot 62,5 fps från två stycken Radeon RX 480 i Crossfire. Två grafikkort som enligt AMD ska kosta 500 dollar eller motsvarande runt 5 000 kronor – 2 500 kronor stycket.
AMD Radeon RX 480_1

AMD påvisade också att det skulle vara en styrka att GPU-användningen i testscenariot var betydligt lägre för Radeon RX 480 Crossfire än GTX 1080 vilket indikerar att AMD har betydligt mer prestanda att hämta i titlar bättre optimerade för Crossfire. Samtidigt är Ashes of the Singularity en titel som AMD längre presterat väl inom och resultat direkt från tillverkare ska alltid tas med en rejäl nypa salt.

Läs även: AMD presenterar Radeon RX 480 för 199 dollar – Vi testkör i Doom

AMD:s jabb mot Nvidias satsning på yttersta prestanda- och entusiastsegmentet visar dock tydligt vad företaget fokuserar på i sommar. Prestanda per krona är det som gäller och Nvidia lär få fritt spelrum i entusiastsegmentet. Den stora frågan är om Nvidia kan hinna kontra AMD med Geforce GTX 1060 eller andra mer prisvärda modeller innan Radeon RX 480 hinner ut på marknaden i slutet av juni.

Multi- eller singel-GPU
Är du beredd att köra dubbla grafikkort för högre prestanda?
 computex_2016_3

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
birdokLukasPatrikMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Ashes of singularity e väl det enda spel som bara presterar på AMD kretsar & inte alls på Nvidia kort ,men donm får väl ta till det lilla halmstrå dom har kvar.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Lite komiskt när AMD presenterar en lösning med 2 grafikkort där GPU utilization ligger på ca 50%… Borde inte istället en lösning med ett kort på 100% (med då alltså ungefär samma resultat) vara en ännu mer imponerande bedrift?
Eller var det strömbesparing det handlade om? Alltså att köra 2 kort på låg clock?

Morkul
Medlem
Morkul

Hur mycket jag än vill att mitt nästa grafikkort ska vara AMD så är en lösning med dubbla grafikkort ingenting som någonsin kommer att locka mig, inte när det kommer till min vardagsburk i alla fall.

Medlem

Känns lite som ett desperat tilltag från AMDs håll. Jag tror att majoriteten inte vill ha två kort i sin dator även om det nu skulle kosta något mindre och prestera likvärdigt eller något bättre än ett kort.
De borde sluta upp med att fjanta runt och försöka få ut deras Vega-baserade kort istället.

Patrik L
Medlem
Patrik L

Har kört AMD dubbla grafikkort förr och när det funkade var de trevligt, tyvärr stöte man på problem som studdering osv för o inte nämna att man upptäckte många spel som inte hade stöd för det. Så för mig är det 1GPU som gäller!

Lukas
Gäst

480 hade mycket lägre inställningar än 1080..

Rikard Sandberg
Medlem

Har kört CF i 10år och är nu så trött på att fippla så jag kommer köra på 1 gpu i den närmaste framtiden.
Fin pappersprodukt och fungerar ypperligt i syntetiska tester men dåliga drivrutiner i samband med obefintligt CF-stöd när nya spel släpps gör att det inte blir den upplevelse man hade tänkt sig.
Börjar de med multigpu i konsoler (ps/xbox) så kanske det finns en framtid för CF då man förmodligen kommer se till att det fungerar vid release och inte fixar det 3mån senare när man ledsnat på spelet.