Första generationen Bulldozer har fått en väldigt dålig start med förseningar och nu har man även missat sitt löfte om 60 – 90 dagar från i juni. Det här ska tydligen ha påverkat uppföljaren på Zambezi, Komodo som skulle leverera upp till 10 kärnor med PCI Express 3.0 inbakat då den helt har slopats och istället blivit ersatt av Vishera.

AM3+-sockeln har funnits ute i över tre månader, men Bulldozer syns ännu inte till. Den första juni utlovade man en lansering inom 60 till 90 dagar, någonting som ännu inte inträffat och enligt de senaste uppgifterna kommer de dröja in till oktober månad och i slutet av förra året pratade man om en lansering under första halvan av 2011.

En lansering senast i slutet av augusti inträffade inte som utlovat den första juni

Ringarna i vattnet Bulldozer skapat ska nu ha påverkat även uppföljaren Komodo och plattformen Corona som helt skrotas. Komodo skulle leverera upp till 10 Piledriver-kärnor som är nästa generation Bulldozer-kärna, även PCI Express 3.0 skulle vara integrerat och processorn skulle användas i den nya sockeln FM2. Servervarianten som skulle komma med 10 kärnor skulle även ha trekanalsminne, något som hade kunnat reflekteras i Komodo. Komodo skulle även använt sig av samma FM2-socket som Llanos efterföljare, Trinity.

Annons

Nu har man däremot möblerat om uppföljaren på Zambezi. Vad vi får se istället är en plattform som heter ”Volan”, som vissa ska kalla för ”Scorpius Refresh”. Processorn går istället under namnet ”Vishera” som kommer med 8 Pile-driver kärnor, som använder sig av socket AM3+. Vi ser även inget inbyggt stöd av PCI Express 3.0, och om uppgifterna stämmer betyder det att AMD inte kommer ha en plattform redo för 2012 med stöd för PCI Express 3.0.

Samma plattform kan bli uppfräschad ännu en gång, och skeppas med Vishera istället för Komodo

Vad detta beslut beror på är ännu oklart, men det är inte helt otroligt att det har med tekniska bekymmer att göra. Om det påverkar serverprocessorerna Terramer och Sepang med 20 respektive 10 Piledriver-kärnor är inget som kan bekräftas i dagsläget. Även dessa hade fått nya socklar med nya styrkretsar och varit baserade på samma kärna som Komodo i grunden.

Så plattformen Volan/Scorpius Refresh och tillhörande 8-kärniga processor Vishera väntas dyka upp under hösten 2012 då AMD utlovat en refresh av hela sitt utbud årligen. Men om företaget klarar av att leverera är någonting som går att ifrågasätta med tanke på hur de hanterat lanseringen av Bulldozer i alla dess former.

Annons

Källa: XbitLabs

Relaterade nyheter:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Inte speciellt goda nyheter det här, det som verkade så ljust för AMD förändras ganska radikalt om detta stämmer. Endast en refresh av Bulldozer kanske inte räcker om man ska kunna konkurrera med Intel.