AMD har ännu inte lyckats ta sig in på den mobila tabletmarknaden men med Microsofts lansering av Windows 8 kan det mycket väl vara dags. På Computex visar AMD upp nya konceptprodukter, däribland en 11,6-tums surfplatta med en AMD A6 processor och operativsystemet Windows 8.

AMD A6 är en processor som ingår i tillverkarens nya Trinity-familj och bygger på dess optimerade Piledriver-arkitektur. De mobila varianterna av A6 kommer med två processorkärnor och en integrerad grafikdel med upp till 256 Radeon-kärnor. Även om AMD själva inte specificerade vilken krets som fanns i deras Windows 8-prototyp skulle vi gissa på en AMD A6-4455M vars CPU-kärnor arbetar i 2,1 GHz medan den integrerade Radeon HD 7500G grafikkretsen springer på i 327 MHz. Processorn har ett förhållandevis högt TDP-värde på 17W och det är fullt möjligt att AMD använder sig av en strömsnålare variant av AMD A6, men samtidigt var den prototyp man visade upp närmare 20mm tjock, vilket får ses som grav övervikt på dagens tabletmarknad.

DSC03891_gallery_post

Intressant var dock att den 11,6-tum stora surfplattan även kunde sänkas ned i en tangentbordsdocka. Något som inte bara ökar produktiviteten utan även skulle förbättra prestandan i plattan. Med andra ord någon form av Turbo-funktion som troligtvis ökar prestandan mot en högre energiförbrukning.

Annons

DSC03890_gallery_post

Surfplattan hade en upplösning på 1 366 x 768 pixlar och var även utrustad med ett utfällbart stöd för dem som vill få en behagligare vinkel vid filmtittande på en plan yta. AMD:s konceptprototyp är en design som kan användas av företagets partners, men som i första hand används för att visa vad som är möjligt med dagens teknik och AMD:s kretsar. Som väntat verkar det inte vara några problem för AMD:s Trinity-processor att driva Windows 8 även i en ultramobil miljö. 

När de första AMD-baserade surfplattorna dyker upp på marknaden i bred skala är troligtvis bara en fråga om tid, men vår gissning är att det blir i lite smidigare formfaktorer med strömsnålare processorkretsar.

Källa: TheVerge, Engadget 

Relaterade artiklar:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
johnjensenSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Detta kan bli bra. Jag hade nog nöjt mig med en E-350 processor dock. Dessa surfplattorna som kör på X86 ska man kunna dualboota med Linux.

Stormense
Medlem
Stormense

Saknar att skärmen inte är tryckkänslig på min Netbook (Nä, jag tröttnar nog aldrig på att ha den lilla 2 år gamla saken i mitt knä när jag sitter ute och surfar). Jag tror stort på små datorer med matta pekskärm.