AMD har identifierat fTPM-moduler i Ryzen-moderkorts BIOS som den potentiella skurken som ställer till med lagg och andra prestandaproblem med operativsystemet Windows 10 och Windows 11.

Ryzen-användare som upplever slumpmässiga prestandaproblem och långa laddningstider på i Windows 10 och 11 kan snart få en lösning på sina problem. AMD har identifierat den potentiella boven som fTPM-moduler inuti BIOS hos Ryzen-moderkort. Mjukvarubaserade Trusted Platform-moduler.

Prestandaproblemen tros bero på minnesutbyten mellan operativsystemen och fTPM-modulerna. Utbyten som genomförs för att autentisera särskilda handlingar och prestandaproblemen tros då bero på att bandbredden till kretsarna som huserar moderkortens BIOS satureras helt.

AMD har redan publicerat temporär lösning för användare. Däremot kommer man även att publicera en BIOS-uppdatering under maj månad. Exakt när denna blir tillgänglig för specifika moderkort beror på när moderkortstillverkare hunnit testa och sedan skickat ut uppdateringen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Problemet är att den temporära lösningen med att ansluta en separat TPM-modul och ändra i Bios till TPM discreet (från TPM Firmware) samt några fler inställningar i systeminställningarna – förutsatt att moderkortet stöder detta, inte verkar fungera enligt flera användare på olika forum bl.a AMD forum. För mitt moderkort skulle det i så fall handla om ASUS TPM-M R2.0 TPM-Module 14-1 pin, men det är som det verkar ingen mening att lägga ned pengar och energi på att köpa en sån modul. Det går heller inte att stänga av fTPM i BIOS > Advanced efter Bios Agesa uppdatering som skedde… Läs hela »