AMD:s kommande arkitekturer Zen 4 och RDNA 3 är under utveckling och i intervjuer har företagets VD Lisa Su och Rick Bergman från AMD:s Computing and Graphics Business Group lagt ut några av målen med de kommande produkterna.

AMD fyllde ut den Zen 3-baserade Ryzen 5000-serien med en uppsättning bärbara processorer under CES 2021. Dock är arkitekturen Zen 4 redan under utveckling sedan en tid tillbaka och förväntas kunna se dagens ljus framåt slutet av året. Även på grafiksidan är det en ny arkitektur vid namn RDNA 3 på väg.

Nu har AMD:s förhoppningar kring dessa kommande arkitekturer börjat klargöras. Detta efter att företagets VD Dr. Lisa Su genomförde en intervju med Anandtech och Rick Bergman talade med The Street.

Ryzen 3000

Su menar att AMD för Zen 4 och uppföljaren Zen 5 gjort en jämn satsning mellan innovation, prestanda och förutsägbarhet. Hon nämner även att i framtiden kommer vi att se ännu högre antal processorkärnor än vi sett hittills hos Ryzen-processorer. Ett utökat fokus på företagets Epyc-processorer för servermarknaden är även det något som AMD ska ha planerat.

När det blir dags för Zen 4-arkitekturen väntas AMD till slut pensionera processorsockeln AM4 för att röra sig vidare till AM5. Nya tekniker som PCI Express 5.0, DDR5-stöd och USB 4-protokoll spekuleras finnas bland nyheterna hos den kommande plattformen.

Threadripper Pro

När det kommer till Bergmans intervju nämns det bland annat att AMD fortsätter vara dedikerat till Threadripper-familjen av processorer och att fler enheter kommer att komma. Dock bekräftas det inte om vi kommer att se Zen 3-baserade Threadrippers eller om processorfamiljen tar en paus till Zen 4. På tal om Zen 4 nämner Bergman att lista med aspekter som kommer förbättras vid övergången från Zen 3 till Zen 4 kommer vara lika lång som listan över förbättringar från Zen 2 till Zen 3.

Detsamma ska även gälla för grafikarkitekturen RDNA 3 när det kommer till energieffektivitet. AMD la mycket fokus på att förbättra prestanda per watt med RDNA 2 och samma fokus ska finnas kvar under utvecklingen av nästa generation.

Bergman nämner även AMD:s X3D-packetering av kretsar. Han påpekar dock att denna teknik till en början kommer att vara exklusiv för företagets mest högpresterande produkter. Det vill säga serverprocessorer och dylikt. Således är det med stor sannolikhet ingenting vi kommer att se i gemene konsumentprocessor inom en snar framtid.

Allt som allt verkar AMD:s fokus vara oförändrat. Fortsatta förbättringar för prestanda per watt är något både Lisa Su och Bergman nämner flera gånger i sina intervjuer. Hur pass AMD lyckas nå dessa mål återstår dock att se. Nästa generations arkitekturer förväntas som tidigare nämnt dyka upp framåt slutet av året eller under början av nästa år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid