Zeppelin är inte bara ett gigantiskt luftskepp utan kanske även utvecklingsnamnet på en av AMD:s kraftfullaste processorkretsar någonsin. Med AMD:s efterlängtade Zen-arkitektur ska Zeppelin husera hela 32 stycken CPU-kärnor och kopplas tätt samman med en kraftfulla Vega 10-grafikdel från Polaris-familjen.

AMD har sedan tidigare sagts jobba på en Zen-baserad processor för servrar och arbetsstationer med upp till 16 dedikerade CPU-kärnor. Nu tyder anteckningar från en AMD ingenjör i en Linux-uppdatering på att Zeppelin inte bara är ett fastslaget namn utan att AMD har stora planer för kretsen.

Det mesta tyder på att AMD planerar att koppla samman flera kraftfulla CPU och GPU-kretsar i en multi-chip modul, likt en enorm systemprocessor. Med två stycken Zeppelin CPU-moduler som huserar vardera 16 Zen-kärnor ger det en på pappret hårig beräkningskraft med totalt 32 stycken Zen-baserade CPU-kärnor.

Zenx86

Läs även: AMD:s nya datagränssnitt kopplar CPU med GPU 6,5 gånger snabbare än PCIe

De två CPU-paketen kommer att kopplas samman på en interposer, liknande det minikretskort Radeon Fury X använder, med AMD:s höghastighetsgränssnitt Coherent Fabric med en bandbredd på hela 100 gigabyte per sekund. De två CPU-paketen i sin tur kopplas samman med en kraftfull Vega 10-grafikdel på samma interposer och med samma Coherent Fabrik-anslutning. Vega 10 som sägs vara det nya utvecklingsnamnet för en av AMD:s kraftfullaste grafikkretsar i Polaris-familjen.

På interposern väntas det finnas HBM-minnekretsar kopplade till Vega 10-grafikkretsen samtidigt som hela multi-chip modulen kan kommunicera med externa DDR4-moduler med en hastighet på upp till 3 200 megahertz.

AMD Zeppelin sägs vara inriktad mot servermarknaden och beämns av AMD som en Exascale Heterogeneous Processor (EHP). Det har tidigare av AMD avslöjats att deras 16-kärniga EHP-processorer baserade på Zen-arkitekturen ska stödja upp till 32 samtida trådar, vilket skulle innebära upp till 64 trådar med den nu siktade multi-chip kretsen.

Som alla obekräftad produktinformation ska de nya uppgifterna tas med en nypa salt men det råder inget tvivel om att AMD har stora planer för sin serversatsning med Zen-arkitekturen. Hur AMD:s kombinerade multi-chip lösningar kan anpassas för en eventuell konsumentplattform är samtidigt intressant att spekulera kring.

Källa: Wccftech

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ThomaseronumLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Äntligen har AMD börjat benämna sina projekt mer lämpligt efter hur det brukar sluta för dem 😉 De kunde väl gått hela vägen och kallat den ”Hindenburg” direkt, för ett hett brinnande inferno, väldigt lämpligt projektnamn.

Thomaseronum
Gäst

Ser riktigt trevligt ut! Hoppas att det stämmer, eller blir ännu bättre. 🙂