AMD har haft ett fint år på grafikkortsmarknaden men under hösten har man tappat något av sitt moment, inte minst genom betydligt mer konkurrenskraftiga lösningar från rivalen NVIDIA. Nu står den nya prestandaserien Radeon HD 6900-runt hörnet, men enligt källor till NordicHardware går det långsamt framåt.

AMD har redan skjutit på lanseringen vid ett tillfälle, den 21 november dumpades i förmån för någongång under vecka 50. Anledningen till det något diffusa lanseringsdatumet ska enligt våra källor vara toppmodellen Radeon H 6970. AMD har helt enkelt inte varit säkra på när man ska få kortet redo för lansering och så sent som idag – den 1 december – finns det inget vedertaget lanseringsdatum för de två grafikkort som ska lanseras inom 2 veckors tid.

De positiva nyheterna vi nåtts av är att lillebror, Radeon HD 6950, börjat hitta ut från AMD och skeppats till företagets partners. Vilket betyder att åtminstone instegsmodellen i tillverkarens nya serie ser ut att vara på rätt väg.


Strömdelen har blivit en av flera käppar i AMD:s HD6900-hjul.

Storebror Radeon HD 6970 sägs dock vara ett mer osäkert kort och enligt trovärdiga källor ska vi närmast vara glada om lanseringen verkligen sker i år – samt vara beredda på att få vänta tills nästa år för att se korten i någon form av vettig tillgänglighet. Radeon HD 6950 sägs alltså vara i något bättre skick, men AMD kommer inte at genomföra någon lansering av Cayman-serien förrän Radeon HD 6970 är redo för rampljuset.

Samtidigt som NVIDIA den 7:e december kommer att lansera sitt andra prestandakort för i höst – GeForce GTX 570. Även om AMD har ett brett och stabilt utbud av grafikkort ser man ut att få ett tungt avslut på året där man i värsta fall inte får ut några nya prestandakort på butikshyllorna innan julhandeln. Vi följer givetvis utvecklingen och återkommer med mer information så snart vi får den.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/Grafik/hd.6800/largethumbnails/asus687010.jpg

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossondonnieAnton Karmehedflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

så ingen lansering utan 6970?
Gee, tur att Nvidia papperslanserar sina kort för dem.

donnie
Gäst
donnie

Det är bara att hålla tummarna att de lyckas komma ut med något bra innan de tappar för mycket. Inte för att de inte har bra kort på marknaden redan men konkurrens kan vi aldrig få för mycket av.

Jag misstänker personligen att förseningarna beror mestadels på finslipningar för att kunna möta GF110 och jag har en känsla att de har gjort ett bra jobb med serien. AMD har överaskat väldigt positivt en längre period nu och jag tror de ska kunna fortsätta med detta även för 6xxx serien.

Jacob Hugosson
Medlem

Det finns inget att finslipa, chipen är redan färdiga och att göra ändringar skulle kräva minst 6 månader. Det enda AMD kan göra om det nu ligger till så att HD6970 inte presterar över GTX580 är att vrida upp klockfrekvenserna och därmed strömförbrukningen.

Det låter mer som någon typ av komponentbrist då AMD själva är osäkra angående lanseringen men det verkar bara skilja ett par dagar mellan alla rykten mer eller mindre. Hade det varit en yield-fråga hade dom här dagarna blivit 2-3 månader.