AMD:s grafikarkitektur ”Polaris 30” dyker upp igen, denna gång i form av ett inlägg i 3DMarks databas som listar grafikkortet Radeon RX 590 som ser ut att bli AMD:s nästa flaggskeppsmodell för mellansegmentet.

Ännu en gång dyker vad som sägs bli AMD:s tredje iteration av grafikarkitekturen Polaris upp. Tidigare har det cirkulerat rykten om två kommande grafikkortsmodeller baserade på den förfinade Polaris-arkitekturen och nu har en av dessa modeller hittats i 3DMarks databas.

Mer specifikt rör det sig om Radeon RX 590 som tros bli mer eller mindre exakt samma grafikkort som nuvarande RX 580. Skillnaden mellan modellerna spekuleras vara att AMD valt att basera Polaris 30 på nyare 12 nanometers tillverkningsteknik. Detta kan i sin tur leda till högre klockfrekvenser och läge strömförbrukning jämfört med RX 580.

 

Sett till ovanstående resultat från 3DMark Time Spy visar att grafikkortet som testats når en grafikpoäng på 4 759. Detta lägger denna påstådda kommande modell framför AMD:s RX 580 sett till prestanda i just detta syntetiska test. Däremot är prestandaökningen inte markant nog för att det ska komma upp i närheten samma klass som Nvidias Geforce GTX 1070 eller AMD:s egna RX Vega 56.

Även en listning hos Fire Strike Extreme med vad som ser ut att vara samma grafikkortsmodell som testades i Time Spy har tillkommit. Även här tillsammans med en icke-överklockad Ryzen 7 2700-processor på ett moderkort med styrkretsen X370.

3DMarks databas listar grafikkortets klockfrekvens som 1 545 megahertz (MHz) vilket är 205 MHz högre än vad RX 580 i referensutförande har som maximal turbofrekvens. Däremot listas klockfrekvensen för videominnet som densamma för både RX 580 och vad som tros bli dess uppföljare. Något som pekar mot att AMD valt att använda samma GDDR5-minne även i denna uppdaterade grafikkortsmodell.

Allt som allt ser detta ryktade Radeon RX 590 att bli omkring 10 till 15 procent snabbare än sin föregångare. Det har även ryktats att en uppföljare till RX 570 är på väg, dock har någon sådan modell i skrivande stund inte dykt upp i några prestandatest.

AMD har inte heller officiellt bekräftat någon kommande grafikkortsmodell. Något som resulterar i att en nypa salt att rekommenderat tillsammans med dessa läckta testresultat. Tidigare har det spekulerats i en lansering av RX 590 under november månad, huruvida detta faktiskt blir fallet återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid