AMD:s nya flaggskepp ”Bulldozer” för servrar och desktops är nu på ingång och ska börja skeppas till deras partners under nästa månad. Men nu dyker företagets produktplaner för nästkommande år upp på nätet och vi ser att stora förändringar är på menyn. Deras högpresterande processorer får integrerad nordbrygga, och plattformen för budgetsegmentet ”Deccan” blir den första SoC-designen från AMD.

AMD hinner knappt få ut det nya innan deras nästa generation läcker ut i dokument och presentationsbilder. Vi ser tre nya plattformar från företaget under nästa år där man ska ersätta alla produkter i sitt utbud från 2011 i form av AMD Velocity, som utlovad en ny CPU, GPU och APU-arkitektur årligen.

apu.roadmap

AMD:s APU produktplan fram till slutet av 2015

Först ut har vi den nya plattformen Corona, som kommer med en Komodo CPU. Komodo kommer med upp till 10 förbättrade Bulldozer-kärnor som kallas för ”Piledriver”. Vi ser även stöd för AMD Turbo Core 3.0 och att man kommer använda sig av socket FM2. Sydbryggan i Corona heter Hudson D4 och kommer med åtta SATA 6 Gb/s, fyra USB 3.0, stöd för RAID 0/1/5/10 och integrerad klockgenerator. Corona kommer inte med en separat nordbrygga, utan denna blir integrerad likt Intels processorer och AMD:s egna Llano.

Nästa på listan är plattformen Virgo där vi ser minst förändringar. Trinity är den APU som används och ska ersätta den nyligen lanserade Llano, med upp till fyra Piledriver-kärnor, AMD Turbo Core 3.0 och en GPU baserad på en VLIW-4-arkitektur med DirectX 11-GPU. Trinity ska erbjuda 50% högre prestanda (GigaFLOPS) än Llano. Sydbryggorna är desamma som vi ser till Llano och Lynx-plattformen, nämligen A55 och A75.

Trinity_notebook

Trinity visades upp redan i Juni under AMD Fusion Developer Summit på scen fullt fungerande.

Sist ut har vi Deccan-plattformen som ska ersätta Brazos och C-, T- och E-serien APU:er med TDP på 4.5W till 18W. Deccan kommer enbart med Wichita så det ser ut som att man slopat kodnamnet Krishna. Wichita hade från början ett TDP-värde på 3W i sikte för surfplattor med 1-2 kärnor men detta har nu ändrats och namnet Wichita ska täcka hela utbudet i Deccan-plattformen.

Wichita kommer med upp till fyra Bobcat-kärnor som ska vara ”förbättrade Bobcat-kärnor” enligt tidigare uppgifter, DirectX 11-GPU med idag helt okända specifikationer. Wichita kommer likt APU:er i Brazos-plattformen vara fastlödda på moderkortet men kommer inte vara kompatibla med FT1-sockeln som används idag. Wichita använder sig av FT2 då den även kommer med en integrerad sydbrygga man kallar för ”Yuba” där detaljerna ännu är okända. Wichita blir därmed AMD:s första SoC-design med CPU, GPU, nordbrygga och sydbrygga integrerade på samma bit kisel.

Komodo och Trinity kommer att byggas på samma tillverkningsprocess hos GlobalFoundries som Llano och Bulldozer; 32nm SOI/HKMG. Wichita kommer däremot att tillverkas hos TSMC på deras helt nya Bulk/HKMG. Lanseringsdatum är ännu okända med Deccan kommer troligen dyka upp i slutet av detta år/början av 2012 medan Trinity och Komodo dyker upp sommaren 2012. Något vi finner väldigt intressant är att Komodo och Trinity båda ska använda sig av socket FM2, men hur det ser ut med kompatibiliteten kan vi inte svara på. Däremot ser AM3+ inte ut att bli den mest långlivade sockeln från företaget.

Källa: zol.com.cn

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Swedish BerserkAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Trevligt om vi fick se lite rejäl action från AMD. Inte bara med klockfrekvensuppdateringar utan även ny/optimerade arkitekturer för CPU och GPU.
Det ska ju sannerligen bli intressant att se nästa APU-generations grafikprestanda. Sen såklart få bättre koll på hur väl Bulldozer verkligen presterar.

Svensken
Medlem
Svensken

Så FM2 kommer användas i både högprestanda processorerna och APU. Är det för att man kommer integrera nordbryggan i Komodo som detta är möjligt? Bra att AMD har ett snabbt tempo med sina nya produkter. Hoppas bara bakåtkompabiliteten blir bra sen igen i framtiden. För jag antar att AMD Llano moderkorten sockel FM1 inte kommer bli pinkompatibla med Komodo och Trinity?