Medan konsumenterna väntar på nya grafikkort ur Polaris-familjen vänder AMD sin uppmärksamhet mot företags- och servermarknaden genom att lansera en ny serie Firepro-grafikkort. Den nya Firepro S-serien blir AMD:s första grafikkortsserie med hårdvaruvirtualisering, så att varje kort kan användas av upp till 32 användare samtidigt.

Virtualisering är inte bara ett smidigt sätt att kunna köra ett operativsystem parallellt med ett annat, exempelvis om du vill köra Linux i ett fönster på din Windows-dator eller Windows i ett fönster på din Mac, utan det är även en kraftfull teknik för låta ett enda system agera som flera datorer samtidigt. Det innebär att du kan använda en dator med en processor, fördela processorkärnorna till flera ”virtuella” system och tilldela dessa egna skärmar, möss och tangentbord och i princip använda dem som helt fristående datorer. Just det exemplet används ganska sällan, men virtualisering är en viktig teknik för servermarknaden, då du kan slippa köpa tio servrar för och istället bara köpa en riktigt kraftfull server som kan användas som tio. Det sparar både plats, energi och pengar.

Ett grafikkort – 32 användare

Idag har i princip alla processorer, både för konsumenter och företag, inbyggt stöd för virtualisering direkt i hårdvaran, men processorer är inte alltid den bästa beräkningsenheten för alla sysslor. Med hjälp av GPGPU kan du använda ett grafikkort för att utföra vissa sysslor många gånger snabbare än en CPU, och det är någonting som nu även kommer kunna användas för virtualiserade maskiner.

AMD FirePro S7100 Series Specs 635x306

AMD har avtäckt en ny serie professionella grafikkort i Firepro-serien, ett enkel- och ett dubbelkretsat, med inbyggt stöd för hårdvaruvirtualisering i grafikkretsarna. Kortet med en grafikkrets och 8 gigabyte GDDR5-minne, S7150, kan användas av upp till 16 användare samtidigt och dess syskon, S7150 x2 med dubbla grafikkretsar och dubbla mängden minne, kan användas av upp till 32 användare samtidigt.

Det innebär att varje användare, vilket i regel kommer innebära en server, kan utföra grafikberäkningar som tidigare hade krävt ett helt dedikerat grafikkort. Lösningen motsvarar Nvidias grafikvirtualiseringsplattform Grid (inte streamingplattformen med samma namn) som visades upp i höstas, med dubbelkretsade Grid K2 och fyrkretsade Grid K1, som också erbjuder upp till 32 användare samtidigt men med CUDA som grund.

Det här är givetvis långt ifrån en konsumentlösning utan är helt och hållet riktat mot servrar och forskning, men är ett häftigt exempel på hur mycket mer ett grafikkort kan göra än bara driva spel.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid