PC-försäljningen har inte direkt rosat marknaden de senaste åren och när till och med giganter som Intel börjar tappa intäkter vet man att det är allvarligt. Nu har analytikern Ben Reitzes på Barclays skrivit om företagets prognoser för åren 2012-2016 och det är ingen trevlig läsning för datorföretagen.

Barclays har sänkt sina försäljningsprognoser för de närmaste fyra åren och pekar på flera faktorer som ligger bakom analysen. Förutom en ostadig ekonomi menar analytikern Ben Reitzes att förvirringen kring nya operativsystemet Windows 8 samt en pågående kannibalisering på marknaden av bland annat surfplattor och smartphones.

Ett annat stort problem för PC-tillverkarna är att uppgraderingscyklerna för datorer numera är längre än tidigare. Prestanda och kvalitet ligger på en generellt högre nivå än tidigare vilket gör att dagens datorer helt enkelt har en längre livslängd, bra för konsumenten men mindre bra för tillverkarnas försäljning. En trend är också att konsumenter istället prioriterar att uppdatera andra elektronikprodukter som tidigare nämnda surfplattor och smartphones som har betydligt aggressivare utveckling just nu.

Under 2012 har PC-försäljningens tillväxttakt sjunkit med 3 procent jämfört med förra året och för fjärde kvartalet ska siffrorna sjunka med hela 6 procent jämfört med samma period förra året – den tidigare prognosen talade om en minskning på 1 procent i fjärde kvartalet. De nya prognoserna talar om en sekventiell försäljningstillväxt på 2 procent, lägre än genomsnittet de senaste fem åren på 5 procent.

Flera stora PC-tillverkare som Dell och HP väntas påverkas negativt av trenden, varför Reitzes även sänkte prognosen för företagens aktievärde under året.

Källa: Forbes


Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
n0paxSebbeTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Konsollerna har en inverkan med. Väldigt få spel som utvecklas med starka PC komponenter i åtanke. Så de flesta spelen idag flyter fint på en 5år gammal dator. Något som inte hänt på många år, innan fick man nästan uppgradera något iaf varannat år för att kunna spela det senaste spelen.

Tempel
Medlem
Tempel

Jag skulle säga att konsollerna och deras påverkan är nada. De är så pass få ändå som köper spelpcs så vi pratar få % av alla maskiner. Däremot så är prestandan tillräcklig i många äldre maskiner fortfarande för dagligt kontorsbruk att de inte behöver bytas förens de rasar samt att många går över just till att ha mail och annat i mobil eller platta. Även om det är många spelnördar på en annan svensk sajt så är de ändå en droppe i havet. Så stor del av befolkninga är inte p12or nämligen och inte ens alla av dom är fps-nördar… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Den som gräver en grop åt andra… brukar man säga. Inte så konstigt egentligen, har inte säljarna något att erbjuda så har inte konsumenterna någon anledning att köpa. Ganska enkel logik. Visst, det finns alltid något som köper något. Men jämför datorer på 90-talet och nutid så är skillnaden enorm, iaf i procent, mellan två datorer på 90-talet så var nästan allting 200% prestanda, idag är processorn lite snabbare och lite mer hårddiskutrymme annars är det mesta samma sak. Behöver du 10% prestanda var 2 år när en ominstallation ger samma prestanda gratis och du ändå behöver installera om systemet… Läs hela »

Medlem
Clarence Hogland

Ja ush….det är faktiskt spel marknadens fel med spel konsolerna. Dom utvecklar för halvtaskiga system som ligger långt efter vad en PC klarar av och gör hemskt dåliga portar. Men då skärm tillverkarna vill ha 5-6k för en 2560×1600 skärm så nöjer sig utvecklarna att göra i 720p med en ful uppskalning till 1080. Så inte undra på att folk kan spela spel med äldre burkar utan problem. Eller så blir man bannad från GFWL för att man ”fuskar” när man faktiskt fixar till renderingen själv på SPEL MAN ÄGER….ni kan inte förstå hur mycket jag vill gå fram och… Läs hela »

Medlem
Daniel Bagge

Tänk vad känsligt vårt ekonomiska system är. Försäljningen ökar men inte tillräckligt mycket så då blir det kris direkt. Vilket ekorrhjul..

n0pax
Medlem
n0pax

Att skylla på dåligt programmerade saker har snarare med ekonomi att göra. Du kan som utvecklare välja att utveckla för en plattform och optimera den eller så utvecklar man den för flera plattformer. Skulle jag själv utveckla ett spel så skulle det tyvärr nog vara icke optimerat för fler plattformer, då pengarna står i fokus. Så att säga att PC plattformen inte utnyttjas 100 % är nog helt korrekt. Som utvecklare skulle jag utveckla spel för den ”sämsta” plattformen sen sprida det till de andra allt för att maximera vinsten. Är det fel? är det rätt har nog med vilken… Läs hela »