Marknaden för mekaniska hårddiskar har haft en tung tid med prisinflation efter översvämmningar i Thailand och jordbävningar i Japan under förra året. Samtidigt har SSD-enheter fortsatt att sjunka i pris, något som kan betyda att SSD:er även ersätter HDD som lagringsmedie inom 3-5 år.

Det är analytiker vid DigiTimes Research som menar att utvecklingen på lagringsmarknaden indikerar att SSD-enheter kan komma att ersätta mekaniska hårddiskar även som rent lagringsmedie de närmaste fem åren. Primärt pekar man på mainstream-marknaden vilket bör betyda konsumentsystem där maximal lagringskapacitet inte är fullt så viktigt.

DigiTimes Research pekar på att priserna för SSD-enheter sjunkit med 50% under första halvåret 2012 och helt enkelt gjort dem mer konkurrenskraftiga sett till gigabyte per krona än vad vi sett tidigare.

Tittar vi på den svenska marknaden kan vi konstatera att en mekanisk hårddisk med en lagringskapacitet på 2 terabyte idag kostar drygt 900 kronor inklusive moms. Vilket ger ett pris per gigabyte på 0,45 kronor. SSD-enheter går idag att hitta med kraftfulla SSD-processorer till lagringspriser på runt 5,5 till 7 kronor per gigabyte. Det betyder att SSD-enheter fortfarande är generellt mer än 10 gånger dyrare per gigabyte, men samtidigt börjar man få tillräckligt mycket med lagringskapacitet för att minimera behovet av mekaniska enheter – åtminstone i exempelvis bärbara datorer.

Lagringsprodukt Kapacitet Pris Kronor/GB
Seagate Barracuda Green (HDD)  2 TB

 
 0,45 SEK
WD Caviar Green (HDD)  2 TB

 
 0,45 SEK
Samsung EcoGreen F4 2 TB

 
 0,45 SEK
OCZ Petrol SATA III (SSD)  256 GB

 
 5,40 SEK
 A-DATA Premier Pro SP900 (SSD)  256 GB

 
 6,19 SEK
 Kingston SSDNow V+200 (SSD)  120 GB

 
 6,24 SEK

Om 3-5 år väntas prisdifferensen minskat ytterligare och håller vi samma utveckling sett till ökad lagringskapacitet och sjunkande priser bör det inte vara omöjligt att traditionella hårddiskar förpassas till dedikerade lagringsenheter och de mest krävande användarna på marknaden. Vad tror ni läsare, kommer de mekaniska hårddiskarna snart att förpassas till mörka serverrum och försvinna från våra traditionella PC-datorer i förmån för SSD-enheter? 

Relaterade artiklar:

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
triDaveViking1962SebbeLagl0rdendj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Går det göra en stor SSD som inte är lika snabb som de snabbaste (räcker med vanlig mekanisk hastighet) så kommer flera byta. Är ju mest accesstiderna som SSD är så trevlig på, just rå överföringsprestanda är det sällan program och spel för konsumenter toppar.

Jag funderade lite på SSD till min speldisk, men insåg att min steammapp och de andra spelen gick en bra bit över 250gb. Ändå är det inte så många spel. Spel idag fortsätter också öka i storlek vilket gör att gränsen sticker uppåt lite då och då.

Jacob Hugosson
Medlem

Jag tror inte hårddisken kommer kunna ersättas, SSD:n kommer aldrig komma upp i samma kapacitet till samma pris om inget nytt genombrott sker på tillverkningssidan. Däremot är jag övertygad om att den här analysen stämmer för större delen av konsumentmarknaden.

ctrl
Gäst
ctrl

Precis, laptops och mamma/pappa datorer kommer långt på 120gb. Min mor har väl använt ca: 60gb totalt av sin 1tb disk jag installerade i hennes burk (hade ingen mindre HD liggandes vid tillfället).

triDave
Gäst

Visst kommer hårddisken som den ser ut idag att ersättas. När vi kan lagra information i DNA, så kan vi lagra hela internet på en kvadratcentimeter, vi är inte där än dock 🙂 Ur ett historiskt perspektiv känns det ganska modigt att säga att mekaniska hårddiskar inte kommer kunna ersättas.

Personligen skulle jag bli väldigt glad ifall SSD’er kunder ersätta traditionella hårddiskar så snabbt som möjligt, då även på servermarknaden. Detta av den enkla anledningen att SSD’er är miljövänligare! Galet nice att en SSD drar 6-7w medan jag inte vågar tänka tanken vad en SAS disk som snurrar 15.000varv kräver..

Jacob Hugosson
Medlem

Jag är tillräckligt modig att säga att den mekaniska hårddisken inte kommer kunna ersättas de kommande 5 åren i alla fall 🙂 Tekniken som används i SSD:er är en stor begränsning på den punkten, och vi har ingen ersättare på gång bara massor alternativ i laboratorium.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Ja det tror jag, kommer det finnas SSD:er på runt 300gb för ett vettigt pris (

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Har 1x60GB ssd, 2x2TB og 1x1TB hdd i stasjonær pc’n, hvis jeg klarer å rydde opp all driten som er der har jeg sikkert 3TB ledig. Hvis jeg får lagrings SSD på 4-6TB til en god pris om 3-4 år kommer jeg til å gå over til det.

Stormense
Medlem
Stormense

Har börjat så smått byta ut mina mekaniska hårddiskar mot SSD. Började för två år sedan och nu åker de sista in i min NAS. Främsta fördelen är ju att SSD är absolut tysta. Och när de havererar finns all data kvar, är ju bar skrivningen som försvinner.

PS – De billiga 120 och 258 diskarna börjar ta slut på nätet.

triDave
Gäst

Förstår inte riktigt problemet, jag är jättenöjd med min http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1059949 dessutom hittar jag ingen mekanisk hårddisk som är så stor. SSD all the way!

triDave
Gäst

Fanns tydligen 4gb diskar…

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”triDave”]Förstår inte riktigt problemet, jag är jättenöjd med min http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1059949 dessutom hittar jag ingen mekanisk hårddisk som är så stor. SSD all the way![/quote]

Not sure if trolling.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Det är inga som helst problem packa in mer flash-minne på en mindre yta eller iaf volym än det är på en vanlig 4 TB 3.5″ disk. Redan för flera år sen fanns ju det 1.6 TB diskar, bara att de kostade en kvarts miljon om jag minns rätt…

Vet inte vad man skulle få in i dagens läge och man verkligen ”packade”, men säkert är det extremt mycket, gissar på 32 TB och att det skulle kosta en kvarts miljon nu med 🙂

Sebbe
Medlem
Sebbe

Vadå stora hårddiskar?? jag fyller en 3TB hårddisk i månaden ungefär. Backar man upp och reparerar eller återställer någons sytem som kanske har en 2-4TB så behöver man ungefär 7x utrymme samt ytterligare spelrum. vilket motsvarar 7×3=21 TB per månad=252 TB per år.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”triDave”]Förstår inte riktigt problemet, jag är jättenöjd med min http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1059949 dessutom hittar jag ingen mekanisk hårddisk som är så stor. SSD all the way![/quote] Inga sweclockers troll i det här forumet tack. 170 000+ för den driven, betalar du så kan i alla fall jag ta emot den. Som lagringsdisk så räcker mekanisk drive mer än väl. Jag har en som C: drive också, för så bråttom har jag inte [quote name=”Sebbe”]Vadå stora hårddiskar?? jag fyller en 3TB hårddisk i månaden ungefär. Backar man upp och reparerar eller återställer någons sytem som kanske har en 2-4TB så behöver man… Läs hela »

triDave
Gäst

[quote name=”Viking1962″][quote name=”triDave”]Förstår inte riktigt problemet, jag är jättenöjd med min http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1059949 dessutom hittar jag ingen mekanisk hårddisk som är så stor. SSD all the way![/quote] Inga sweclockers troll i det här forumet tack. 170 000+ för den driven, betalar du så kan i alla fall jag ta emot den. Som lagringsdisk så räcker mekanisk drive mer än väl. Jag har en som C: drive också, för så bråttom har jag inte [quote name=”Sebbe”]Vadå stora hårddiskar?? jag fyller en 3TB hårddisk i månaden ungefär. Backar man upp och reparerar eller återställer någons sytem som kanske har en 2-4TB så behöver… Läs hela »