Android 2.2, även kallat FroYo, är den senaste inkarnationen av Googles mobila operativsystem. Utvecklat för den populära ARM-arkitekturen finns det inget ursprungligt stöd för x86 och vanliga PC-processorer. Något nu Intel väntas ändra på.

Enligt uppgifter ska processorjätten Intel, som säljer runt 80% av alla x86-processorer på marknaden idag, nu arbeta på en portning av Android 2.2 till just x86. Redan under sommaren sägs Intel färdigställa den nya versionen av operativsystemet för x86-arkitekturen vilket ska göra det möjligt för tillverkare att para Android med Intels Atom-processorer i netbooks, smartphones eller andra ultraportabla enheter.

Det mest intressanta med uppgifterna är att Intel inte tänkt sig någon halvtaskig emulering av Android utan en fullfjädrad portning som skrivs om från grunden för x86-arkitekturen. Vilket inte var allt för svårt enligt Intel själva som påpekade att man har stor erfarenhet inom Linux sedan tidigare (bland annat med Moblin).

Intel poängterade även att källkoden för x86-versionen av Android 2.2 skulle göras tillgänglig för Android-communityn och applikationsutvecklare.

Ur Intels kärleksförklaring för Android kan man utläsa flera intressanta saker. Först och främst att Google verkligen är på rätt väg med Android för ultramobila produkter som mindre kraftfulla datorer och kraftfulla mobiltelefoner. Men även att Intel inte är nöjda med dagens alternativ till Android, det vill säga, Microsoft Windows.


HP Slate, Atom-tablet som slopades efter att man inte fått bukt på Windows 7

 

Vi har under året väntat på ARM-baserade netbooks för just deras Android-stöd, men nu verkar alltså som att även Atom-baserade modeller kommer att kunna utrustas med detta operativsystem.

Även om Intel Atom fått ta mycket kritik för sin undermåliga prestanda ska vi vara på det klara med att hårdvaruplattformen rent prestandamässigt är kraftfullare än de flesta ARM-motsvarigheter. Men även det optimerade Windows 7 är utvecklat för fullstora PC-datorer och med ett lättare operativsystem är vi övertygade om att även Atom kan visa framfötterna. Inte minst när Intel lanserar sin Moorestown plattform.


Moorestown lovar guld och gröna skogar rent prestandamässigt

Vissa frågor kvarstår dock och inte minst vad Microsoft tycker om Intels beslut att porta Android 2.2 till x86. Men även hur Intel tänkt sig med framtida uppdateringar av Android. Redan på ARM-marknaden lider Android av kraftig fragmentering där olika versioner av operativsystemet blandas hej vilt. Men Googles planer på att byta taktik till en stor uppdatering per år kanske är mer långt gågna än vi tidigare trott. Något som utan tvekan varit en fördel för Intel.

Sist men inte minst frågar vi oss hur applikationshanteringen kommer att se ut på Android x86. Kommer x86-utvecklare att kika närmare på plattformen och hur blir det med nuvarande Android-applikationer som är en viktig del i plattformens struktur.

Vi ser med spänning fram emot att räta ut flera av dessa frågetecken under slutet av sommaren då alltså Android 2.2 ska anlända för x86-plattformen.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedMartin L Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Martin L
Medlem

Väldigt spännande saker, men jag har svårt att se att någonting bra skulle komma ur det. Det verkar ju rätt uppenbart att Intel är rädda för att arm ska bli standarden för handhållna enheter (telefoner & tablets), antagligen med rätta. Men jag är inte riktigt med på varför man skulle vilja köra x86 öht – finns det egentligen någon anledning till att köra x86 när ingenting är anpassat för det? Nu är väl inte arm en purfärsk design direkt, men jag har ändå en (möjligtvis felaktig) uppfattning om att x86 innehåller en jädra massa gammalt mög som man inte vill… Läs hela »