Smartphones har redan tagit älgkliv in på spelmarknaden och ska vi tro processortillverkaren Qualcomm är det bara en tidsfråga innan telefonerna tar över kommandot från de traditionella spelkonsolerna. Nu kommer i alla fall Android ett steg närmare med ett inbakat stöd för USB-anslutna handkontroller.

Google har låtit användare koppla in USB-enheter i sina surfplattor sedan man lanserade operativsystemet Android 3.0 Honeycomb. Men med Ice Cream Sandwich kommer stödet för USB även till mobiltelefonsmarknaden på bred front, något som nu bekräftats av en Google-anställd på Twitter;

”With Android 4.0 you can use USB gamepads and HDMI to turn your Galaxy Nexus into a video games console!” skrev Romainguy på Twitter tidigare i veckan.

Spelutvecklingen på smartphonemarknaden växer så det knakar och med dubbelkärniga systemprocessorer samt kraftfulla grafikkretsar är det egentligen just bara kontrollergränssnitten som fattas. Sony Ericsson gjorde en satsning på spelälskande Android-användare med sin Xperia Play som kom med en utskjutbar gamepad. Men för övrigt har just spelkontrollerna varit akilleshälen när det kommit till mer seriöst spelande på telefoner.

Trådlös USB-handkontroll inkopplad i surfplattan Samsung Galaxy Tab 10.1.

Med Android 4.0 Ice Cream Sandwich kommer vi alltså kunna koppla in USB-handkontrollers direkt i våra mobiltelefoner och slippa använda oss av olika skärmbaserade kontrollergränssnitt. Tillsammans med en HDMI-utgång och telefonen kopplad till en TV börjar vi då komma bra nära den framtid som alltså bland annat Qualcomm pratat om. Där våra telefoner kan extraknäcka som regelrätta spelkonsoler även i vardagsrummet.

Funktionaliteten har som sagt funnits på tabletmarknaden under en längre tid, men med en betydligt mindre användarbas har spel med stöd för USB-handkontrollers varit sällsynta, något som vi väntar oss öka efter introduktionen av Android 4.0.

Läs mer om Honeycombs stöd för USB-enheter i vår recension av Samsung Galaxy Tab 10.1.

 

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Andreas GAnton Karmeheddlq84Swedish BerserkJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Hade hellre kört Bluetooth som i PS3an, eller trådlös USB 3.0 så klart. Det är väl ett steg i rätt riktning, och långt ifrån det första antar jag.

Jacob Hugosson
Medlem

Intressant, men håller med om att det ska vara trådlöst. Men det kommer väl med tiden 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

Detta gillar jag! 🙂 Jo trådlöst känns mer som framtiden men detta är ett steg i rätt riktning.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Delph1″]Hade hellre kört Bluetooth som i PS3an, eller trådlös USB 3.0 så klart. Det är väl ett steg i rätt riktning, och långt ifrån det första antar jag.[/quote]

Eftersom Android har bluetooth så skulle jag inte bli förvånad om man kunde koppla spelkontroller med bt till den.

Andreas G
Medlem

[quote name=”dlq84″][quote name=”Delph1″]Hade hellre kört Bluetooth som i PS3an, eller trådlös USB 3.0 så klart. Det är väl ett steg i rätt riktning, och långt ifrån det första antar jag.[/quote]

Eftersom Android har bluetooth så skulle jag inte bli förvånad om man kunde koppla spelkontroller med bt till den.[/quote]

Android har haft ett halvdant BT-stöd. Lågnivå-kommandon har saknats, även om det skulle ha fixats till med senare versioner verkar det inte riktigt som att de Google levererat helt och fullt där.

Det är kanske en extrem sak att hacka på, men det är vad som hindrade kompatibilitet mellan PS3 och Android.