Antec Striker – öppen chassidesign med udda monteringslösningar

Iögonfallande lösningar, men är det alls praktiskt?

0

Vi stannade till hos Antec under Computex 2019 och spanade in deras kommande chassimodeller, bland dessa fanns Antec Striker som tar konceptet med ett helt öppet chassi och ger den ett litet ansiktslyft.

Helöppna chassin är ingenting nytt. Många tillverkare har gett sig på att tillverka datorchassi där luftflödet utifrån möter nästintill noll motstånd. När vi besökta tillverkaren Antecs svit under Computex 2019 såg vi bland annat tillverkarens egen version av den öppna chassidesignen.

Denna chassimodell går just nu under namnet Striker, dock är det inte spikat om detta blir det namn som gäller när lanseringen inträffar. Här ser vi i alla fall hur Antec har monterat två paneler i glas längsmed sidorna samt en mindre glaspanel i fronten respektive chassits bakkant. Dessa omsluter två metallpaneler i mitten som agerar moderkortsplåt samt monteringsplåt för en av radiatorerna hos det bygger Antec hade ställt ut i sin svit. Allra längst ned har chassit utsmyckats med plastkåpor som döljer nätaggregat samt lagringsenheter som monteras utom synhåll.

Roterat moderkort och spejsad grafikkortsmontering

Något som får Antec Striker att sticka ut från mängden är lösningen tillverkaren tagit med monteringen av grafikkort. Här kan användare välja att med hjälp av en förlängningskabel från PCI Express-porten på moderkortet montera sitt grafikkort i chassits front. Problemet här blir dock att med grafikkortet monterat med sina anslutningar pekandes nedåt i fronten av chassit går dessa endast att komma åt från undersidan. Något som i vissa fall kan vara mer möda än vad den iögonfallande monteringen kan vara värd.

Även moderkortet monteras på ett icke-traditionellt vis i Antec Striker. Här monteras moderkortet vertikalt som hos de flesta andra chassin, dock med en 90-graders rotation. Detta innebär att även alla anslutningar hos moderkortens IO-paneler hamnar åt ”fel” håll och går endast att komma åt från undersidan.

Chassits IO-panel har fått husera längsmed ena balken som utgör chassits ram. Precis intill frontens grafikkortsplats kan vi skåda två USB Typ A-anslutningar, ingång för mikrofon samt hörlurar och en ensam USB C-anslutning.

Pris och tillgänglighet

Antec har inte riktigt bestämt sig för när chassit kommer att lanseras. Målet just nu är att lanseringen ska ske någon gång under hösten med september månad som det primära målet. Som tidigare nämnt är det inte säker att det är just ”Striker” som blir namnet vid lansering.

Prislappen är även den något oklar. Under vår visit nämner Antecs representanter att man sikter på att få ned priset till under 200 dollar. Halvdant omvandlat ska det gå förhoppningsvis röra sig om en prislapp på under 2 000 kronor när och om chassit hittar sin väg till svenska butiker efter sommaren.

Fler videoreportage från Computex 2019

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid