Under kvällens presskonferens har Apple officiellt avtäckt en mindre modell i iPhone-familjen, den första 4-tumstelefonen sedan Iphone 5C. Den nya modellen ärver sin hårdvara från de större flaggskeppen, men designen från den mindre Iphone 5S.

För flaggskeppstelefoner har trenden de senaste åren gått mot större skärmstorlekar, men det finns fortfarande en efterfrågan på mindre modeller som är lättare att använda med en hand. Även Apple har följt den trenden och fokuserat på sina telefoner i 4,7- och 5,5-tumsformat med Iphone 6- och 6S-familjen, men blåser nu även nytt liv i sitt tidigare populära 4-tumsformat.

Under kvällens presskonferens visade Apple upp Iphone SE (alltså inte 5SE som det ryktats om hittills), en ny 4-tumstelefon som använder samma designstuk som den före detta flaggskeppstelefonen Iphone 5S. Det innebär rakare och skarpare kanter än de mer rundade modellerna i de större familjerna.touch_id_large

Innanför skalet sitter samma A9-processor som i Iphone 6S och 6S Plus, och även samma fingeravtrycksläsare, kamera (12 megapixlar och 4K-video) och nätverksteknik med stöd för LTE Advanced, VoLTE, 802.11ac och Bluetooth 4.2.

Den mindre storleken kommer dock med begränsningar vad gäller skärmen – med samma skärmstorlek som Iphone 5S och 5C kommer också samma skärmupplösning på 1 136 x 640 pixlar, alltså något lägre än 720p-upplösning. Däremot ska batteritiden inte ha påverkats negativt av den mindre storleken – Iphone SE utlovas ha samma batteritid som den betydligt större telefonen Iphone 6S (14 timmar taltid, 10 dagar standby).

Priset blir 4 695 kronor för modellen med 16 gigabyte lagring respektive 5 795 kronor för modellen med 64 gigabyte lagring, vilket gör den till den just nu billigaste modellen i Apples sortiment – det finns i nuläget inte någon variant med 128 gigabyte.

Telefonen lanseras i USA den 31 mars, men en svensk lansering förväntas dröja ytterligare någon månad, troligtvis till april eller maj.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid