Ett officiellt datum har fastställts för Apples vårpresskonferens, och i vanlig ordning går ryktesmaskinen på högvarv. Vi har sammanfattat de viktigaste ryktena och uppgifterna inom Iphone, Ipad och Mac!

Iphone 5SE – ny premiumtelefon på 4 tum

En smartphone i det mindre 4-tumsformatet har varit ett återkommande rykte sedan Apple Iphone 6 som sin första 4,7-tumsmodell – efterfrågan på mindre telefoner som är lättare att använda med en hand finns fortfarande kvar. Apple har inte släppt någon ny mindre modell sedan plastmodellen Iphone 5C, som likt det före detta flaggskeppet Iphone 5S numera har gråa hår prestandamässigt.

Nu, inför presskonferensen den 21 mars, har ryktena varit särskilt täta, och mycket tyder på att det till slut är dags att pensionera Iphone 5S och 5C till förmån för en ny 4-tumsmodell som förväntas få namnet Iphone 5SE. Telefonen ryktas utrustas med Apples A9-processor, samma krets som används i de större flaggskeppen Iphone 6S och 6S Plus, snabbare fingeravtrycksläsare, modernare nätverksstöd, större batteri, samt en kamerasensor motsvarande den i Phone 6S.

Ipad Air 3 – fyra högtalare och stöd för penna

ipad-air-3-release-dateNästa sannolika uppdatering är en ersättare till den snart ett och ett halvt år gamla Ipad Air 2. Utöver relativt uppenbara tillskott som snabbare processor förväntas den nya 9,7-tumsplattan få flera funktioner som först infördes med 12,9-tumsmodellen Ipad Pro förra våren; en förbättrad panelteknik i skärmen och eventuellt högre upplösning (en siffra som cirkulerar på nätet är 2 334 x 3 112 pixlar) kan vara att vänta, men vi kan även få se en uppsättning med fyra högtalare som dynamiskt kan anpassa sitt stereoljud efter hur du håller surfplattan, samt en anslutning för att koppla in fysiska tangentbord och använda enheten som en hybriddator.

Vi kan även komma att få se stöd för Apple Pencil, för den som vill rita och anteckna i Ios-appar men tycker att Ipad Pro är för stor och opraktisk.

Den som fotograferar med sin surfplatta kan eventuellt även se fram emot en inbyggd LED-blixt, vilket har saknats i alla Ipad-modeller hittills. Själva kamerasensorn kan dock vara närmast oförändrad, med en upplösning på 8 megapixlar.

Apple Watch 2 – hög tid för bättre batteritid

Ryktena kring andra generationens Apple Watch inte lika konkreta som Iphone 5SE eller Ipad Air 3, men namnet har cirkulerat lite extra på sistone. Det är väl över ett år sedan Apple visade Apple Watch för första gången, och det finns gott om utrymme för förbättringar utöver de finesser som har tillkommit i mjukvaruuppdateringar.

Till att börja med finns det en stark efterfrågan på bättre batteritid – merparten av de rykten som cirkulerar om Apple Watch 2 antyder att formen och den ungefärliga tjockleken på andra generationen blir i princip identisk med första, så för att bygga in ett större batteri hade Apple behövt använda tunnare komponenter eller tunnare skärm. Bättre batteritid skulle dock kunna åstadkommas även med mer energieffektiv processor och skärm.

En skärm som stödjer ett always on-läge, så att tiden kan visas utan att klockan behöver väckas med en gest eller en knapptryckning, vore välkommet – det finns dock få uppgifter som tyder på att det är att vänta den här generationen.

Mac – Skylake-modeller på ingång?

En annan svag men närvarande ström rykten berör Mac, mer specifikt de bärbara datorerna i Macbook-familjen. De nuvarande datorerna i sortimentet använder fortfarande Intels Broadwell-processorer, och det börjar bli hög tid för en uppgradering till Skylake, både för Macbook Pro, Macbook Air och 12-tumsmodellen Macbook.

Vi kan även hoppas på en gradvis övergång till USB-C och USB 3.1 även på den mer påkostade modellerna, och såklart även en övergång till Intels nya Thunderbolt 3-gränssnitt, som exempelvis används i Razers ultraportabla speldator Blade Stealth.

Medan det här är uppgraderingar som borde ligga nära till hands är det tänkbart att Apple vill tillägna dem en större presskonferens – för att kunna ge mer tid åt Ipad Air 2 och Iphone 5SE den här gången känns det därför mer troligt att Macbook-lanseringarna skjuts upp till en senare presskonferens, antingen som en fristående sådan i april eller maj, eller som en del av Apples utvecklarkonferens WWDC i juni.

Har ni läsare några fler rykten eller spekulationer ni vill bidra med? Lämna en kommentar här nedanför!

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid