Nästa generations iOS-enheter från Apple väntas utrustas med en ny systemprocessor som bygger på antingen 32nm eller 28nm hos Samsung. Den senaste versionen av iOS avslöjar att företaget håller på att arbeta på en enhet som ska husera en fyrkärnig systemprocessor.

Hysterin på hårdvaruspecifikationer har på senare år spridit sig som en löpeld från PC:n över till mobila enheter i alla dess former. Smartphones utrustas med allt kraftfullare systemprocessorer, och utvecklingen har skenat iväg med en rasande takt. Trendsättaren Apple har släppt en beta-version av deras operativsystem iOS 5.1, som avslöjar att de arbetar på en fyrkärnig systemprocessor.

När man talar om processorkärnor, brukar kärnor i antingen mjukvara eller BIOS börja på siffran 0. Det innebär att en tvåkärnig processor har kärnorna 0 och 1, medan en fyrkärnig har kärnor med benämningen 0, 1, 2 och 3. Som bilden nedan visar, så har Apple enligt 9TO5Mac lagt in stöd för fyra processorkärnor i sin första stora uppdatering av iOS 5.

iOS5.1_Quad

Vad som är intressant med detta är att iOS 5.1 i skarp version väntas bli lanserad i samband med företagets iPad 3. Medan vi inte med säkerhet kan bekräfta någonting baserat på dessa uppgifter, så är det mycket troligt att Apple A6 blir en fyrkärnig systemprocessor. Med tanke på att iPad 3 ska få en 2 048 x 1 536-skärm leder oss till att tro att även grafikdelen kommer bli kraftfullare än i Apple A5 – som redan kan stoltsera med att ha kraftfullast grafik på den ultramobila marknaden. Apple A6, förutsatt att systemprocessorn heter så, kommer att byggas hos Samsung på antingen en 32nm eller 28nm-teknik. iPad 3 väntas dyka upp eller i alla fall avtäckas under årets första kvartal.


Relaterade nyheter:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
PoontusDanne980Jacob HugossondarrenjAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
lang
Medlem
lang

Oj nu blir apple livrädda när intels 4x kärninga mobilcpu kommer när som helst.

I en LGtelefon nära dig.

Andreas G
Medlem

Jag frågar bara öppet nu, men har jag missat något med Ios? För mig är det ett extremt simpelt och lättanvänt gränssnitt som knappast kan kräva speciellt mycket.

Majoriteten av alla spel kan knappast behöva en quad-core, faktum är väl snarare att majoriteten av alla spel inte ens kan nyttja ”multi-core”.

Med andra ord får det mig att undra. Apple är världsbäst på marginaler. Det här går i stäv med det i min mening.

Visst, Apple gör bara premiumprodukter, men just Ios har jag svårt att greppa lite eftersom jag inte kan se att det skulle ”behöva” en quad-core processor.

darrenj
Medlem
darrenj

Att samsung går med att tillverkar 4 kärniga prolle till Apple är helt otroligt.

Danne980
Medlem
Danne980

[quote name=”Delph1″]Jag frågar bara öppet nu, men har jag missat något med Ios? För mig är det ett extremt simpelt och lättanvänt gränssnitt som knappast kan kräva speciellt mycket. Majoriteten av alla spel kan knappast behöva en quad-core, faktum är väl snarare att majoriteten av alla spel inte ens kan nyttja ”multi-core”. Med andra ord får det mig att undra. Apple är världsbäst på marginaler. Det här går i stäv med det i min mening. Visst, Apple gör bara premiumprodukter, men just Ios har jag svårt att greppa lite eftersom jag inte kan se att det skulle ”behöva” en quad-core… Läs hela »

Poontus
Medlem
Poontus

[quote name=”Danne980″]Jag tycker det är ännu värre med 4-kärniga Androider[/quote]

så som jag multitaskar på Android så är quadcore välkommet.
Android är mer öppet och kan till större del ersätta en PC.

återstå att se hur äpplet gör sedan, en nerklockad quad med 3.5″ skärm? xD