Apple har använt sig flitigt av grafikkretsar från brittiska Imagination Technologies i sina systemkretsar, men nu kan förhållandet mellan företagen bli betydligt närmare än så, med cirkulerande rykten om uppköp.

Imagination Technologies är främst kända för sina MIPS-processorer och grafikkretsarna i PowerVR-familjen, där sistnämnda har använts i systemkretsar från bland annat Texas Instruments, Intel, Samsung och Mediatek. En av företagets största och ekonomiskt viktigaste kunder är däremot Apple; PowerVR-grafikkretsar har använts i alla Apples egendesignade systemkretsar sedan A4, och Apple äger redan nästan 10 procent av Imagination Technologies.

Enligt uppgifter till Ars Technica förbereder sig nu Apple för att ta ett steg längre och helt köpa upp den brittiska kretsfirman. Det skulle ge Apple både patent och expertis som kan bli viktig för att utveckla egna grafikkretsar, skräddarsydda för Apples egna enheter, och även för att finslipa utvecklingen av CPU-kärnor, vilket Apple redan skräddarsyr internt.

Annons

Apple har inte kommenterat på uppgifterna, och Imagination Technologies vill inte heller bekräfta dem – dock vill sistnämnda inte heller förneka uppköpet, vilket annars hade varit enkelt att göra under omständigheterna. En viss nypa salt gäller därför tills vidare, men uppköpet hade varit ett logiskt steg för Apple, för att få ytterligare kontroll över kislet i sina mobila enheter.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid