Apples sjunde generation smarta telefoner är för första gången någonsin en duett. Företaget lanserade under tisdagskvällen två nya Iphone-modeller som med namnen Iphone 5S och Iphone 5C ska hålla konkurrenterna stången inte bara inom premiumsegmentet utan även i mellansegmentet.

Iphone 5C – C som i color

Apple Iphone 5C är instegsmodellen i sjunde generationens Iphone-familj och kommer att säljas i fem olika färger, gul, röd, blå, grön eller vit. Telefonen tillverkas till skillnad från Iphone 5 och Iphone 5S inte i metall och glas utan får ett hölje tillverkat i polykarbonatplast, något som många konkurrenter likt Nokia och HTC redan använt i premiumtelefoner med goda resultat. Plastskalet kommer med en metallförstärkt insida som även agerar antenn.

iphonecTelefonens mått är snarlika dem för Iphone 5 och 5S med en 4 tums retinaskärm med 640 x 1 136 pixlars upplösning samt integrerad touchteknik i skärmpanelen. Processorkretsen ärvs från Iphone 5 och Apple A6-kretsen driver bland annat en 8 megapixels iSight-kamera samt en nya Facetime HD-kamera med större sensor och bättre kapacitet i dålig ljusförhållande.

Goda nyheter är också att Iphone 5C stödjer fler LTE/4G-nätverk ”än någon annan smartphone i världen” vilket vi tar för givet även inkluderar de svenska frekvensbanden och hastigheter på upp till 100 megabit per sekund. Telefonen stödjer även bluetooth 4.0 samt 802.11n Wifi över 2,5 och 5 gigahertz banden.

Iphone 5C kommer att lanseras i utvalda länder den 20 september och kostar 99 dollar med ett tvåårskontrakt och 16 gigabyte lagringsutrymme. Telefonen väntas dyka upp i Sverige någon gång under december månad

Iphone 5S tar över fanan med 64-bit processor

5s

Apples nya toppmodell i Iphone-familjen heter som väntat Iphone 5S och kommer precis som sitt syskon i flera färger men här är det mer fokus på ädelmetaller än roliga färger. Iphone 5S tillverkas i aluminium och kommer att säljas i färgerna ”rymd grå”, silver och guld.

 

Apple A7 – Den första 64-bit processorn i en telefon

Den riktiga pärlan i telefonen hittar vi däremot under skalet. Apple överraskade med att presentera sin Apple A7-processor. Den första 64-bit processorn på smartphonemarknaden som enligt tillverkaren själv ska erbjuda rejäla prestandaökningar med sina 1 miljard transistorer. Med en 64-bit optimerad version av Ios 7 kommer telefonen vara upp till 2 gånger så kraftfull som Iphone 5 i både CPU och GPU-intensiva applikationer.  Iphone 5S ska samtidigt ge 40 gånger högre CPU-prestanda och 56 gånger högre GPU-prestanda än den första Iphone-modellen som lanserades 2007.

A7_SOC_specs

För att matcha sin nya CPU-arkitektur har Apple även bakat in stöd för OpenGL ES 3.0 i den nya grafikkretsen som man vid lanseringen ännu inte detaljerat.

Den nya processorn ska trots sin högre kapacitet inte påverka batteritiden i telefonen. Iphone 5S ska ge lika bra eller bättre batteritid än Iphone 5.

Apple M7 – Dedikerad sensor-processor

M7_features

Apple passar även på att introducera en dedikerad krets för att hantera och övervaka de mängder av sensorer som finns inbakade i telefonen. Apple M7 kommer kontinuerligt mäta data med hjälp av accelerometer, gyroskop och kompass för att generera data som kan användas för inte minst appar fokuserade på hälsa och fitness. Något som verkar vara högt på priolistan för de flesta tillverkare idag.

Ny kamera med dubbla LED-blixtar och större pixlar

Apple uppgraderar även kameran i sin nya Iphone 5S. Pixlarna i den nya kamerasensorn mäter nu 1,5 micrometer från 1,4 micrometer i Iphone 5, något som Apple hävdar ska ge bättre bilder rakt av och inte minst vid sämre belysning. Kameran har även dubbla LED-blixtar där den ena är vit/kall och den andra gul/varm och dessa kan kombineras i 1 000 olika variationer för att skapa en optimal färgbalans för särskilt hudtoner.

Apple har även utvecklat ett burstläge som låter telefonen knäppa 10 bilder i sekunden och väljer ut den bild som blivit bäst. Iphone 5S kommer även med ett slowmotionläge som spelar in 720p video i 120 bilder per sekund.

Apple Touch ID – Använd fingret istället för ditt Itunes-lösenord

Apple hoppar även på säkerhetståget och presenterar sin Touch ID sensor. En fingeravtrycksläsare integrerad i telefonens hemknapp som kan användas inte bara för att låsa och låsa upp telefonen utan även för att bekräfta ett köp i App store istället för ditt traditionella Itunes-lösenord. En funktion som troligtvis många kommer uppskatta. Apple lovar att fingeravtrycksläsaren ska hantera flera fingeravtryck, för fler användare, samt att alla avtryck lagras krypterade i säkert förvar.

Biometric_features

Precis som budgetmodellen Iphone 5C kommer Iphone 5S med ett bredare stöd för LTE/4G-nätverk med hastigheter på upp till 100 megabit per sekund. De band som stöds är 1, 2, 3, 4, 5, 8, 13, 17, 19, 20 och 25. Av dessa är det främst band 8 som är intressant, då det är det 900-megahertzband som är mest utbrett i Sverige och som används av bland annat Telenor och Tele2. Dock saknas stöd för det 2 600-megahertzband som ger upp till 100 megabit per sekund i många svenska tätorter.

Apple Iphone 5S kommer att lanseras i utvalda länder den 20 september för en prislapp på 199 dollar med ett tvåårskontrakt och 16 gigabyte lagringsutrymme. Telefonen kommer att dyka upp på svenska marknaden i december månad och får en prislapp som troligtvis börjar på 5 795 kronor för 16 gigabytes modellen.

Uppdatering: Källor till NordicHardware menar att Iphone 5C och Iphone 5S troligtvis dyker upp i Sverige redan någon vecka efter den amerikanska lanseringen. Med andra ord i slutet på september eller början av oktober.

iphone5CS

Specifikationer Iphone 5S Iphone 5C Iphone 5
Mått (H x B x D) 123,8 x 58,6 x 7,6 mm 124,4 x 59,2 x 8,97 mm 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
Vikt 112 gram 132 gram 112 gram
Skärmpanel LED, IPS LED, IPS LED, IPS
Storlek och upplösning 4,0″, 640 x 1 136, 326 PPI 4,0″, 640 x 1 136, 326 PPI 4,0″, 640 x 1 136, 326 PPI
Systemprocessor Apple A7 64-bit processor Apple A6
2 x Apple ARM-kärnor
Apple A6
2 x Apple ARM-kärnor
Hjälpprocessor Apple M7  –
CPU-frekvens  ?  ? 800 -1 300 MHz
GPU Apple A7 GPU  PowerVR SGX543MP3 PowerVR SGX543MP3
RAM  ?  ? 1 024 MB
Lagringsminne 16, 32, 64 GB beroende på modell 16, 32 GB beroende på modell 16, 32, 64 GB beroende på modell
Batteritid Standby: 250 timmar
Tal: 10 timmar (3G)
Musik: 40 timmar
Video: 10 timmar
Internet: 10/10 timmar (LTE/Wifi)
Standby: 250 timmar
Tal: 10 timmar (3G)
Musik: 40 timmar
Video: 10 timmar
Internet: 10/10 timmar (LTE/Wifi)
Standby: 225 timmar
Tal: 8 timmar (3G)
Musik: 40 timmar
Video: 10 timmar
Internet: 8/10 timmar (LTE/Wifi)
Trådlös kommunikation  GSM/CDMA/GPRS/EDGE UMTS/HSUPDA/HSDPA+/LTE
Wifi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
GSM/CDMA/GPRS/EDGE UMTS/HSUPDA/HSDPA+/LTE
Wifi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
GSM/CDMA/GPRS/EDGE UMTS/HSUPDA/HSDPA+/LTE
Wifi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
Kamera Baksida: 8-megapixel med dubbla LED-blixtar och autofokus
Framsida: 1,2 megapixel
Baksida: 8-megapixel med autofokus
Framsida: 1,2 megapixel
Baksida: 8-megapixel med autofokus
Framsida: 1-megapixel 720p
Sensorer Accelerometer
Digital kompass
Närhetssensor för automatiska avstängning
Gyroskopsensor
Accelerometer
Digital kompass
Närhetssensor för automatiska avstängning
Gyroskopsenso
Accelerometer
Digital kompass
Närhetssensor för automatiska avstängning
Gyroskopsensor
Operativsystem Ios 7 64-bit Ios 7 Ios 7
Färger Rymdgrå, Silver, Guld Gul, Grön, Röd, Blå, Vit Svart/Vit


13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
TripptrapptrulldonnieAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Kolla på apples hemsida och försökte klura ut om den har stöd för svenskt 4G eller inte.
Det står bara vilka LTE-band de olika modellerna stödjer, hittar inget riktigt bra för att översätta det till frekvenser.
Någon som vet?

korvmos
Medlem
korvmos

Apple släpper en, nä två Iphone-dödare!

Medlem
WIRN

Varför skriver ni var priset är för luren med Amrekanska kontrakt, knappast relevant för oss el

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”WIRN”]Varför skriver ni var priset är för luren med Amrekanska kontrakt, knappast relevant för oss el[/quote]
För det är de prisuppgifter som finns i dagsläget, och det ger ett lite hum om ungefär vad de kommer att kosta.

Medlem
WIRN

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”WIRN”]Varför skriver ni var priset är för luren med Amrekanska kontrakt, knappast relevant för oss el[/quote]
För det är de prisuppgifter som finns i dagsläget, och det ger ett lite hum om ungefär vad de kommer att kosta.[/quote]
Det köper jag men det är skrivet som om telefonerna kostar det här i sverige

Medlem
Fredrik Baberg

Jag tror tryckfelsnisse varit i farten.
Angående upplösning på 5S: ”… med 64 x 1 136 pixlars upplösning …”, det ska rimligtvis vara 640, vilket står i bilden som jämför modellerna.
Annars skulle det nog vara närmare den ”iPhone 20” som jag sett (skämt)bild på – långsmal.

Andreas G
Medlem

Fingeravtrycksläsaren är rent funktionsmässigt snudd på ett genidrag.

Säkerhetsmässigt ser jag många frågetecken, men jag tror också att många av dessa kommer att redas ut ordentligt kort efter lansering. Ska bli mycket intressant att se vilken kvalitet det är på den. Om den lever upp till förväntningarna så blir det svårt för Google o co att toppa den.

Nu sitter jag ändå fast i Android eftersom mina favoritappar och mina tweaks inte går att utföra i iOS, men jag lider inte nämnbart av det. To each his own. 🙂

Medlem
WIRN

Antar att google börjar bli pressade att gå över till 64 bit. Nu har ju 3gb-modeller kommit, blir svårt att gå längre annars…

donnie
Medlem
donnie

Hey Apple, Nokia called…they want their colors back! 🙂

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Roligt med smartphones och allt det går att göra med dessa. Synd bara att teleoperatörerna på allvar börjar strypa/försöka ta betalt för datatrafiken. Det är ju en paradox att ju mer man kan göra med en mobil desto dyrare blir det i trafikkostnader – och samtidigt fullt logiskt. Mängden trafik som ingår i abonnemangen börjar bli väl låg även om det talas om ”fri” hit och dit. Fri uppe till ett lågt tak är vad som gäller.