Många produkter använder idag Nand-flash-lagring och nu vill Apple köpa Toshibas andel i tillverkningen. Ska Apple blir en av få med egen Nand-tillverkning?

Toshiba har stora finansiella problem. Under flera år så har företagets finanser tyngts ner av ett antal misslyckade byggen av kärnreaktorer i USA och detta har gjort att företaget just nu har större skulder än vad hela bolaget är värt. Det betyder att företaget är i akut behov av mer pengar för att ge företaget en chans att få ordning på sina finanser. Även om Toshiba överlag går väldigt dåligt, så finns det delar av bolaget som går bra och en av dem är deras minneschipp tillverkning.

Flashforward eller Flash Ventures ägdes från början av Toshiba och Sandisk. Företaget utvecklar Nand-flash för allt ifrån SSD till minneskort. Precis som Micron/Intels IMFT så är Flashforward ett samarbete där hälften av företagets produkter går till Toshiba och den andra till Sandisk och därifrån är företagen helt oberoende av varandra. Sandisk bygger sedan egna produkter och säljer dem under eget varumärke. Toshiba gör också egna produkter, men i mindre utsträckning än Sandisk. Toshiba säljer en hel del av sitt Nand-flash till  tredjepartstillverkare och det är därför vanligt att vi hittar Toshibas Nand-flash i SSD-enheter från exempelvis Kingston, Plextor osv.

Något skar sig i affären mellan WD och Toshiba

För två år sedan köpte Western Digital (WD) upp Sandisk och fick därmed tillgång till hälften av Flashforwards Nand-produktion. Nu när Toshiba vill sälja sin del så är det därför naturligt att WD är intresserade av att köpa den.

Det skulle i så fall betyda att WD blir storägare i FF (FlashForward) och därmed tillgång till en betydligt större del av världens NAND-produktion. Det verkar dock som att något skurit sig i förhandlingarna mellan WD och Toshiba och nu har Apple dykt upp som en potentiell köpare av Toshibas del.

Apple kan säkra sin komponent-tillgänglighet

Om Apple skulle få möjligheten att köpa så skulle det betyda att Apple blir en av få tillverkare som har egen tillverkning av Nand-flash, vilket skulle betyda att Apple ytterligare kan minska sitt beroende av Samsung (som är världens största tillverkare av Nand-flash). Det skulle också göra att Apple kan säkerställa att det finns tillräckligt med Nand för deras nya telefoner, plattor och även SSD-enheter i sina datorer.

En annan intressant aspekt är hur detta skulle påverka tredjepartstillverkare av SSD-enheter, som tidigare varit beroende av att köpa från Toshiba. Det mest troliga är att de flesta kommer att gå över till att köpa från Micron istället.

I nuläget är det inget som är klart men det är tydligt att det finns många som är intresserade av Toshibas del i FF. Det är också tydligt att Toshiba desperat behöver få in pengar och det betyder att det mest största sannolikhet blir en försäljning. Frågan är bara till vem.

Lär dig mer om Nand och SSD-teknologi i Svenska SSD-guiden

I världens största jämförande testguide av SSD-enheter kan du lära dig mer om hur teknologin fungerar och givetvis hitta rekommendationer på den SSD-enhet som passar just dina behov. Ta mig till Svenska SSD-guiden.

Svenska SSD-guiden

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid