Apples senaste uppsättning Iphone-telefoner har prislappar som fick många att tappa hakan när de först avtäcktes, men vad kostar egentligen varje enhet av flaggskeppsmodellen Iphone Xs Max att tillverka?

Apple håvar in pengar från försäljningen av årets Iphone-modeller. Hemsidan TechInsights har gjort sitt bästa för att räkna ihop hur mycket pengar Apple måste lägga ut per tillverkad Iphone Xs Max med 256 gigabyte (GB) lagring.

Den nya smartphonemodellen med den ovannämnda mängden lagring kostar omkring 15 800 kronor i Sverige. Enligt TechInsights ska Apple ha goda marginaler när det kommer till att håva in pengar från försäljningen av telefonen. Varje tillverkad enhet av telefonmodellen sägs kosta omkring 4 000 kronor i ren materialkostnad.

Annons

Fjolårets flaggskeppsmodell, Iphone X med 64 GB lagring, kostar omkring 3 500 kronor att tillverka. Den nya modellens ökade lagringskapacitet ökar definitivt produktionskostnaden. Dock är det inte bara den interna lagringen som tvingar Apple att lägga ut en ansenlig summa för varje tillverkade Xs Max. TechInsights menar att telefonens skärm, chassi samt den nya processorn A12 Bionic är de absolut dyraste delarna i den nya telefonen.

Det nya chassit för årets flaggskeppsmodell kostar cirka 58 dollar att tillverka. I runda slängar kan det översättas till omkring 514 svenska kronor. Den nya A12 Bionic-processorn lägger på omkring 72 dollar, eller cirka 638 kronor, på den totala tillverkningskostnaden. Den absolut dyraste komponenter är dock skärmen som har ett pris på hela 90 dollar. Det översätts i runda slängar till cirka 798 kronor.

TechInsights menar att till en början troddes skärmen kosta cirka 10 dollar mindre då några av komponenterna för 3D Touch-systemet i fjolårets modell troddes ha bytts ut. Detta har visats sig inte vara fallet och Apple använder samma Broadcom BCM15951 3D touch-kontroller även i den nya flaggskeppsmodellen. Detta ska enligt TechInsights resultera i en dyrare skärm för den nya modellen.

Annons

Iphone Xs Max är dyr att tillverka, men väger det upp för den skyhöga prislappen? Joel hos vår systersajt Surfa tycker det och menar att den unika teknik och de material som används i de nya Iphone-modellerna klart gör prislapparna rättfärdigade.

Vad tycker ni?
Är Apples senaste Iphone-modeller på tok för dyra eller är priserna rättfärdiga på grund av tillverkningskostnaden?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JBViktorTrilleX Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
John
Medlem
John

för dyrt, men det hindrar tyvärr inte folk från att stödja detta priser.

Viktor
Gäst
Viktor

för dyrt,

JB
Medlem
JB

Har pengarna, men aldrig i h-e…