Cortex-A15 är den senaste mikroarkitekturen på väg ut från ARM:s utvecklingsavdelning och under slutet av nästa år väntas den första systemprocessorn med Cortex-A15-arkitekturen dyka upp på marknaden, där bland annat ST-Ericsson och TI presenterat kommande lösningar. I en intervju menar ARM av Cortex-A15 nu på allvar kan börja hota x86-arkitekturen inom flera områden.

I en intervju med TG Daily påpekar ARM-chefen James Bruce att man med Cortex-A15 arktiekturen tar ännu ett stort steg närmare den dag då ARM:s strömsnåla systemprocessorer kan användas för att driva även primära datorsystem, men att man fortfarande fokuserar på komplementprodukter som smartphones och surfplattor.

”Med vår kommande Cortex-A15 processor, börjar vi vi definitivt närmare oss den dag då din smartphone eller surfplatta kan fungera som ditt primära datorsystem,” berättade Bruce James i intervjun ”Du kan enkelt koppla en smartphone eller surfplatta till en extern bildskärm för att titta på en film och presentation, samtidigt som du kopplar en mus och tangentbord via Bluetooth för att arbeta på ett Office-dokument.”

Fokus för ARM ligger fortfarande på strömsnålhet och Cortex-A15 kommer sina klockfrekvenser på upp till 2,5 GHz till trots att vara en extremt energisnål processor. Den flerkärniga arkitekturen är även skalbar till färre eller fler kärnor, exempelvis 2, 4 eller 8 CPU-kärnor. Vilket bland annat kommer väl till pass när ARM tar sikte på ett bredare produktområde där man nämner allt från mobila enheter till skrivare och servrar.

Både Texas Instruments och ST-Ericsson har redan presenterat egna designlösningar med dubbelkärniga Cortex-A15 processorer på 2,5 GHz. Konsumentprodukter med den nya arkitekturen väntas dock inte stå klara förrän i slutet på 2012.

Källa: TG Daily

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Swedish BerserkAnton Karmehedthisjantangringfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Detta i kombination med att Win 8 ska komma med stöd för ARM är intressant som fan. Kanske sitter inte folk på x86-maskiner snart…

fackamato
Medlem

[quote name=”WIRN”]Detta i kombination med att Win 8 ska komma med stöd för ARM är intressant som fan. Kanske sitter inte folk på x86-maskiner snart…[/quote]

Mja. Win8 lär dra med än Win7, resursmässigt. Iofs, ARM-versionen kanske är nerskalad. ARM är ju dessutom väldigt mycket långsammare än motsvarande x86, så jag vet inte om det blir så jättehäftigt. Kanske någon niché-produkt.

Jan Tångring
Medlem
Jan Tångring

”NVIDIA sägs använda Cortex-A15 arkitekturen i sitt kommande Denver-projekt”

Det kan inte vara så eftersom Denver är en 64-bitare och A15 är en 32-bitare.

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Denver
http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture

Jan Tångring, etn.se

this
Medlem
this

[quote name=”jantangring”]”NVIDIA sägs använda Cortex-A15 arkitekturen i sitt kommande Denver-projekt”

Det kan inte vara så eftersom Denver är en 64-bitare och A15 är en 32-bitare.

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Denver
http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture

Jan Tångring, etn.se[/quote]
Jag tror att Nvidia kommer basera Denver på A15 i grunden men sedan göra modifieringar i arktitekturen för att få in stöd för 64 bitars OS.

Svensken
Medlem
Svensken

Ja när Windows 8 kommer öppnas dörrarna för ARM. Kan förhoppningsvis komma fler ARM baserade datorer då. Så kanske man kan skaffa sig en sådan och köra Windows 8 och Ubuntu i dualboot. 😉