Att gå över till nya tillverkningsprocesser blir inte bara svårare och mer komplicerat för de som håller i fabrikerna, så som TSMC, GlobalFoundries och Intel. Även kretsarna ökar i komplexitet och ARM har därför köpt upp firman Prolific för att göra övergången till nya tillverkningsprocesser lättare.

Prolific är ett företag som utvecklar mjukvaruverktyg för att optimera kretsar och kretsdesigner, för att korta ned utvecklingstiden och öka prestandan. Prolific som är ett privatägt företag köps nu upp av ARM för en okänd summa pengar.

ARM säger att i takt med att vi börjar närma oss 20nm och lägre, mer komplicerade tillverkningsprocesser ökar behovat av automatiserade verktyg för krets-layouter. ARM har tidigare arbetat ihop med Prolific i åratal och säger att företaget är i världsklass när det kommer till att optimera för prestanda, strömförbrukning, kretsyta och att korta ned utvecklingstider.

Traditionellt sett har AMD och Intel alltid gjort sina kretsar för hand, det vill säga att de utformat varje enskild transistor och transistor-layouten. Det är det bästa sättet att få ut så hög prestanda och låg strömförbrukning som möjligt, i kombination med en så liten kretsyta som möjligt. Både AMD och Intel använder automatiserade verktyg, men de mest vitala delarna utvecklas fortfarande för hand. Problemet med att utveckla transistorer och krets-layouter för hand, är att de tar lång tid att utveckla speciellt när vi pratar om kretsar som innehåller flera miljarder transistorer.

”Prolific has a long history of improving the efficiency of complex physical design process flows,” said Paul de Dood, President and Founder of Prolific, Inc. ”The ARM partnership will benefit from faster time to market for advanced node solutions through the addition of Prolific’s leading-edge optimization tools, which enable optimum power, performance and area with accelerated development timelines,” Paul de Dood, grundare av Prolific.

Medan ARM i dagsläget inte jobbar med kretsar i samma skala som AMD och Intel, så är likväl designreglerna för avancerade tillverkningsprocesser också en viktig del i ekvationen. Med automatiserade verktyg kan man korta ned tiden att få ut en produkt på marknaden med månader, och ibland ännu mer. Prolifics verktyg och intellektuella egendom kommer att användas både av ARM, men kommer även att finnas tillgängligt för deras partners som utvecklar ARM-baserade systemprocessorer.

Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonSwedish BerserkAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

AMD fick ganska svidande kritk av en före detta anställd nyligen om att de inte handgjorde de mest delikata delarna längre, utan förlitade sig på automatiska verktyg, vilket också ska vara orsaken till den avsaknad av prestanda som vi ser i Bulldozer.
De är nog i större behov av ett sådant här företag än ARM.

Svensken
Medlem
Svensken

ARM går framåt med stormsteg! Sen är det AMD som ligger i sämst situation just nu. HP ska ju börja använda ARM i servrar nu tex. Som Delph1 säger hade nog AMD varit i större behov av detta företaget. Det är nästan så man hoppas att IBM eller något sånt företag köper upp och styr upp hela AMD.