Arm har nu avtäckt arkitekturupplagan v9 som är företagets första stora uppdatering till sin arkitektur på tio år. Nu med extra fokus på AI-relaterade beräkningar, säkerhet och generell beräkningskraft.

Arkitekturen ARMv9 har nu presenterats. Detta blir den första stora uppdateringen för arkitekturen sedan ARMv8 som först lanserades under 2011. Tillverkaren presenterar den nya upplagan av sin arkitektur som den som ska driva de kommande 300 miljarder ARM-baserade kretsarna.

Här har mycket fokus lagts på förbättrad säkerhet. Iterationen inkluderar tillverkarens Confidential Compute Architecture som för med sig ett nytt koncept kallat ”Realms”. Detta låter applikationer skydda sin kod och annan privat data som proceseras genom att köra denna i en avskild miljö. Tillverkarens senaste version av Scalable Vector Extensions-teknik återfinns även här. Något som Arm hoppas ska göra kretsar bättre lämpade för områden som 5G, maskinlärning och virtuell verklighet.

Annons

Vi ser även en förbättring till generell beräkningskraft. Tillverkaren hävdar att v9 ska erbjuda en prestandaökning på över 30 procent. Detta under de två kommande generationerna av processorkretsar baserade på arkitekturen.

Exakt när vi kommer att få se denna uppdaterade arkitektur dyka upp i alla de olika produktsegment ARM-arkitekturen driver återstår att se. Dock förväntas sig tillverkaren att tack vare det stora antalet kretsar baserade på arkitekturen som rullas ut att 100 procent av världens delade data inom kort kommer att proceseras av ARM-kretsar. Hur stor procent av detta som är av v9-kretsar är dock oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid