Senare i år planerar AMD att sjösätta sin processorarkitektur Zen 2 och tillsammans med denna introduceras även en uppsättning nya styrkretsar, till exempel X570 som dyker upp hos nio olika moderkort från Asrock enligt EEC.

En ny listning hos Eurasiens Ekonomiska Kommission (engelska: Eurasian Economic Comission, ”EEC”) pekar mot att tillverkaren Asrock i skrivande stund förbereder nio olika moderkortsmodeller som ska utrustas med den kommande styrkretsen X570.

X570 blir sannolikt den styrkrets som kommer att ta platsen längst upp i totempålen när den lanseras i samband med AMD:s processorarkitektur Zen 2. Likt föregångarna X370 och X470 som lanserades i samband med arkitekturen Zen respektive Zen+.

Zen 2 & X570

Några av nyheterna med Zen 2 är en tillverkningsprocess på sju nanometer och ett ökat antal instruktioner per klockcykel (IPC) jämfört med AMD:s nuvarande processormodeller. Zen 2 blir även den första processorarkitekturen som erbjuder gränssnittet PCI Express 4.0 till konsumenter, något som lär bli ett stort dragplåster i marknadsföringen för tillverkares kommande X570-moderkort.

Hemsidan Videocardz har nu upptäckt hur nio av dessa kommande moderkortsmodeller från tillverkaren Asrock listats hos EEC. De listade modellerna lyder som följande:

  • X570 Phantom Gaming X
  • X570 Phantom Gaming 6
  • X570 Phantom Gaming 4
  • X570 Extreme4
  • X570 Taichi
  • X570 Pro4
  • X570 Pro4 R2.0
  • X570M Pro4
  • X570M Pro4 R2.0

mATX för toppskiktet?

Totalt ser det enligt listan ut att bli fyra olika moderkortsserier som lanseras av Asrock. Phantom Gaming, Extreme, Taichi och Pro. Två modeller bär även namnet ”X570M” vilket tyder på att tillverkaren gör en satsning på storleksklassen mATX. En storleksklass som haft en märkbar frånvaro bland X470-moderkort.

Huruvida denna relativt tidiga listning hos EEC pekar mot att vi kan komma att se en lansering av X570 innan Zen 2-baserade processorer når butikshyllorna återstår att se. Spekulationer om att AMD tänker lansera Zen 2 officiellt i samband med Computex 2019 har florerat under en längre tid, dock är det i dagsläget inget som har bekräftats.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid