ASRock har nyligen publicerat en ny presentationsvideo för sitt senaste tillskott på moderkortsmarknaden. ASRock Z68 Extreme 7 är ett av de första moderkorten med stöd för PCI Express 3.0 och kommer även med en drös av övrig funktionalitet. ASRock vill gärna prata med om PCIe 3.0, medan vi inte kan sluta flukta på det mattsvarta kortet och dess guldkondensatorer.

ASRock Z68 Extreme 7 dök upp på bilder redan i slutet på juli månad men detta fullsmetade moderkort är utan tvekan värd sin tid i rampljuset. Att kombinera svart och guld är knappast något som gör ASRocks moderkort unikt, men resultatet är verkligen lyckat.

Med Intels Z68 styrkrets stödjer moderkortet Intels senaste Sandy Bridge-processorer på LGA1155 plattformen och det finns även utrymme för fem grafikkort, 10 SATA-enheter samt 5 st. USB 3.0 enheter.

Som tur var är det mer än bara kortets utseende som sticker ut från mängden. I sin senaste PR-video pratar ASRock mycket om deras stöd för PCI Express 3.0, men även en ny kylningsdesign samt extra funktionalitet. Bland annat hittar vi ett NVIDIA NF200 bryggchip för rejält 3-vägs SLI och CrossFire-stöd samt en PCIe PLX-krets för PCI Express 3.0-stödet.

Andra funktioner man gärna skryter om är deras XFast LAN, XCharge för snabbare USB-laddning, XFast USB samt tillhörande mjukvara från utvecklaren Magix och en THX-klassad ljudkrets. Prislappen ligger på runt 2 400 kronor i svenska butiker och väntas ut på butikshyllorna i slutet på augusti. Nämnde vi att kortet är utrustat med kondensatorer och detaljer i guld (guldfärgade i alla fall)?


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
PegonKincflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Pelle Svensson
Medlem
Pelle Svensson

Blir lite förvirrad ang pcie3.0. Dagens sandybridge cpuer har bara 16st pcie 2.0 direkt till själva cpun. Vad ger det då att ha pcie3.0 stöd. Är det tänkt för framtida cpuer?
Visserligen går ju dessa pcie3.0 via nf200 kretsen som jag antar är nån nyare revision för 3.0?`Men likförbajat blir det ju bara 2.0 till cpun =) Är det att det behövs snabbare mellan korten för sli o xf?

flopper
Medlem
flopper

nya ivy bridge 22nm processorn stödjer och etablerar pci-e 3.0

crossfire/sli kan bli lite begränsat i tex eyefinity med 6990/7990 vilket pci-e 3.0 bör förebygga men för en normal användare lär man inte märka skillnad.

Pelle Svensson
Medlem
Pelle Svensson

Jo sorry, missade o nämna att jag kände till att ivy ska kommer ha pcie 3.0.
Känns iaf som att det marknasförs som om man ska ha nån nytta av det idag men det är kanske jag som tolkar det fel =)

Kinc
Medlem

Man ska ta hela pciex 3.0 marknadsföringen med en nypa salt. Ingen av tillverkarna har kunnat testa PCIex3 för att validera att det verkligen fungerar. Finns inget valideringskit, cpu eller instickskort som stöder gen 3. Det enda man kan göra är att möta de elektrotekniska specifikationerna.

Pelle Svensson
Medlem
Pelle Svensson

Skönt o se en lugn o sansad diskussion hittills.
Har erf från en annan känd hårdvarusida att det väldigt snabbt urartar i ett flamewar mellan intel vs amd =)

Men åter till ämnet, skulle va intressant o veta om nf200 chipet är för pcie 3.0?
Samt är det nån nyare revision, krympt?
Det genererar väl viss värme på ”gamla” pcie 2.0 kort?

Pelle Svensson
Medlem
Pelle Svensson

menade att nf200 chippet genererade viss värme…