Asus har nu gjort ett officiellt uttalande angående de rapporter om problem med AMD:s Ryzen 7000-processorer som ska ha tagit fysisk skada i deras AM5-moderkort.

Under de senaste dagarna har AMD och moderkortstillverkare hamnat i vad som kan visa sig vara ett ordentligt blåsväder. Flera rapporter på bland annat Reddit menar att processorer tagit fysisk skada efter att ha matas med för hög voltnivå. Rapporterna ser till största del ut att gälla AMD:s nya Ryzen 7000X3D-processorer och moderkort från Asus. Däremot har även moderkort från Gigabyte och Asrock nämnts i rapporterna. Dock inte till lika stor utsträckning.

Fysisk skadad Ryzen 7000-processor. Bildkälla: Der8auer.

Medans moderkortstillverkare som MSI redan publicerat en nya BIOS-version för att motverka dessa spänningsproblem är Asus först ut med ett officiellt uttalande. Asus har nu plockat bort tidigare BIOS-versioner som gav full kontroll över voltmatningen. För hög volt till processorerna tros vara en av orsakerna till de problem som rapporterats.

Asus nämner i sitt uttalande att man arbetar tillsammans med AMD för att sätta nya regler för hur voltreglagen för AMD EXPO och SoC-volten ska hanteras. Däremot har AMD själva i skrivande stund inte gjort något officiellt uttalande om dessa rapporter.

MeekyuuMurder på Reddit såg sin Ryzen 7 7800X3D matas med över 2V på ett moderkort från Gigabyte.

Asus nämner även att användningen av AMD EXPO ses som överklockning och således inte går under någon garanti, precis som med Intel XMP. Däremot ska Asus ha öppnat garantiärende för minst en av dessa incidenter då det inte är EXPO i sig som har resulterat i de skadade processorerna. Problemen ska ha uppstått på grund av felaktiga BIOS.

Hur detta utvecklas återstår att se. MSI har som tidigare nämnt redan rullat ut nya BIOS och gjort de äldre upplagorna otillgängliga. Asus har gjort detsamma och arbetar nu med AMD för att försöka hitta en lösning. Förhoppningsvis får drabbade konsumenter den hjälp de behöver och ett bra generellt råd är att Ryzen 7000-användare uppdaterar BIOS snarast möjligt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
TheArcane Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
TheArcane
Medlem
TheArcane

Intressant att uppmana till uppgradering till senaste bios som är beta och garanti inte längre gäller om något går fel. Utöver har det bevisats att den nya bios inte råder bot på problemet.