Asus fortsätter att jobba med sin kylardesign DirectCU men när man nu lanserar Asus GTX 670 DirectCU Mini är det med fokus på andra saker än vi är vana vid. Istället för en överdimensionerad treslotskylare har man skapat en extremt kompakt lösning som är skräddarsytt för mini-ITX.

Nvidia lanserade Geforce GTX 670 med ett förvånansvärt kort kretskort men använda en kylardesign med relativt stort överhäng. Flera tillverkare har redan låtit utnyttja det kortare kretskortet för att skapa extra smidiga prestandakort, men få så effektivt som Asus lyckats.

gtx670directcu-mini-5

Asus GTX 670 DirectCU Mini är bestyckad med en rejäl tvåslotskylare men som bara mäter precis 17 centimeter i längd, vilket gör att grafikkortet är precis lika djupt som ett mini-ITX-moderkort. Detta lägger Asus stor vikt vid som menar att man med deras nya DirectCU Mini kan bygga en extremt kraftfull men fortfarande väldigt kompakt speldator kring mini-ITX-standarden. 

I övrigt följer grafikkortet de klassiska riktlinjerna för DirectCU-linjen med effektivare kondensatorer och högkvalitativa komponenter. Asus meddelar att man fortfarande jobbar på detaljerna kring grafikkortets specifikationer, men vi kan räkna med minst standardfrekvenser på GPU och minne, inte omöjligtvis högre frekvenser direkt från fabrikshyllan. Grafikkretsen GK104 kommer som brukligt med 1 344 Cuda-kärnor och paras med 2 gigabyte GDDR5-minne. Grafikkortet är även utrustat med dubbla DVI-utgångar, en HDMI och en Displayport-anslutning. Kortet får även dubbla SLI-kontakter samt en ensam 8-pins kontakt för strömförsörjning.

gtx670directcu-mini-1

Asus vågar inte visa kylaren i detalj då man fortfarande väntar på sin patentansökan för fläktsystemet. Men fläkten och kylflänsen ska vara designad så att luften strömmar över de viktigaste komponenterna på grafikkortet och inte bara kyler grafikkretsen.

Grafikkortet ska lanseras någon gång i april eller maj men till vilket pris är ännu oklart.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid