Intels nya processorarkitektur må komma med vissa förvillande specifikationer men minneskontrollern verkar det inte vara några fel på. I en anonym överklockningsvideo visas nu hur en överklockare drar två DDR3-minnen till mäktiga 3 256 MHz i ett ASUS Maximus V Gene-moderkort.

DDR3-frekvenser över 3 GHz är svårt att nå även med enskilda och exotiskt kylda minnesmoduler. Att pressa hela fyra 4GB-moduler i dual channel till ett nytt världsrekord av 3 256 MHz är därmed en extra imponerande bedrift. Den video som publicerats på Yotube avslöjar inget om själva kylningen men i kommentarerna kan vi avläsa att användaren shoop0830 använt sig av Samsung HYK0 minneskretsar och en spänning på hela 1,92V.

Om resultaten är äkta bör det betyda att minneskontrollern i Ivy Bridge är redo för riktigt höga klockfrekvenser där vi även hört om optimeringar från just ASUS sida för att nå extra höga frekvenser. Den största frågan är kanske vart man i så fall hittar minnesmoduler med rätt kapacitet.

Ytterligare en intressant detalj är att Intels Core i7-3770K processor som är flaggskeppet i Intels nya Ivy Bridge-arkitektur inte överklockats till mer än 4,5 GHz med förhållandevis höga 1,4V. Det i sig betyder inte så mycket då minnesöverklockning sällan sker i samband med extrem CPU-överklockning. Men på en direkt fråga ifall Core i7-3770K går att överklocka lika väl som dagens Core i5-2500K samt Core i7-2600K blir svaret kort och talande – ”impossible”.

Detta faller väl in med de tidigare rapporter vi sett om problem vid överklockning av Ivy Bridge med vanlig traditionell luft och vattenkylning. Men exakt hur det står till med den saken kommer vi utröna i vår detaljerade genomgång av processorarkitekturen nästa vecka.


Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Wow! Jag skulle bli mäkta imponerad om detta bandbredds tillskott skulle kunna översättas till mindre flaskhalsar för den integrerade grafiken …eller iaf att CPU+iGPU inte behöver bråka om bandbredd 🙂