Apples nya skärm till nästa generations iPad har fått andra tillverkare att börjar titta på högupplösta skärmar. Både ASUS och Acer rapporteras titta på skärmar i 1080p för nästa generations Ultrabooks, kan det betyda att 1 366 x 768 äntligen kommer börja fasas ut under nästa år?

Enligt industrikällor till Digitimes ska Acer och ASUS inlett ett samarbete med AU Optronics (AUO) och Chimei Innolux (CMI) för att få fram högupplösta paneler för bärbara datorer med upplösningen 1 920 x 1 080. Vi rapporterade så tidigt som augusti att nästa generations iPad som släpps nästa år skulle få den höga upplösning 2 048 x 1 536 på ett 9,7″-tumsformat. Det var egentligen bara en tidsfråga innan utvecklingen skulle påverka resten av industrin.

Standardupplösningen bland bärbara är idag 1 366 x 768, vid 13.3-tum och uppåt brukar det anses bland många att upplösningen är för låg. ASUS UX21 och Acer Aspire S3 kommer idag med 1 366 x 768, medan ASUS UX31 kommer med den högre 1 600 x 900. Stämmer uppgifterna så är alltså tanken att ta 1080p till skärmar med det nätta måtten 11,6-tum och 13,3-tum, vilket inte låter helt orealistiskt när man tittar på vilken upplösning nästa generation iPad får och det faktum att det finns smartphones med upplösningen 1 280 x 720.

ultrabooks21080p i formatet 11,6-tum och uppåt blir inom en snar framtid verklighet

Enligt uppgifterna så ska både ASUS och Acer släppa nya Ultrabooks under januari eller februari med den nya paneltypen. Förhoppningsvis kommer ringarna i vattnet växa sig större och sprida sig även till vanliga bärbara datorer, men inte minst skärmar för stationära datorer.

Utvecklingen på den stationära sidan har gått bakåt från 1 920 x 1 200 till 1 920 x 1 080 och ”Full HD” så vi ser gärna att det motsatta inträffar. Det låter ju inte som att tekniken är ett hinder i alla fall. Det låter i vilket fall som helst som att mycket kommer att hända 2012, men just en utveckling på skärmfronten är någonting som är efterlängtat!

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
shaglordAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Det känns som en ganska naturlig utveckling, men samtidigt ställer det lite krav på operativsystemen också. De behöver förbättra sin grafiska skalning för att man ska kunna nyttja en upplösning på 1080p i ett 11,6 tums format. Text skulle bli helt för liten på 1080p i en ultrabook om man inte ökade DPI och även om det finns funktioner för det i Windows idag känns det inte riktigt hundraprocentigt.

Micke
Medlem
Micke

Anton, jag säger bara ”If you build it, they will come!”

Själv välkomnar jag detta. Har man en gång vant sig vid arbetsytan FullHD så är det svårt att sitta vid en mindre samtidigt som man gärna vill testa på lite mera portabilitet. Kan datortillverkarna försöka tunna ut kanterna bara så kan man få in rätt stora skärmar i små chassin. T ex en 14″ Full HD i ett 13″ chassi och samtidigt lite finesser för skalning av text, det är ju överlägset (även fast jag själv inte skulle använda skalningen). /s