ASUS Tablet 600 och en tabletprototyp från Qualcomm är två av de enheter som på Computex hittills visat upp hur Windows 8 kommer att se ut på ARM-baserade enheter. ASUS bygger sin dockningsbara surfplatta med en Tegra 3-processor medan Qualcomm satsar på egna Snapdragon S4.

Windows RT är utvecklingsnamnet på Microsofts nya Windows 8-operativsystem för ARM-plattformen och under hösten väntas vi få se en mängd olika mobila enheter lanserade med Windows RT under skalet. På Computex har det hittills varit ganska snålt med surfplattor som demonstrerat Windows 8 på ARM-plattformen men kretstillverkaren Qualcomm passar på att visa upp en tabletprototyp med den senaste Krait-arkitekturen och Snapdragon S4 processor.

Surfplattan ser rent fysiskt lika intetsägande ut som Qualcomms tidigare Snapdragon S4 prototyper men här är det insidan som räknas. Den dubbelkärniga 1,5 GHz Snapdragon S4-processorn (APQ8060A) ska enligt de första rapporterna vara väl kapabel att driva denna tidiga och ännu ej fullt optimerade version av Windows RT. Det är dock tydligt att detta är en tidig version av Windows RT då alla navigeringsfunktioner inte verkar fungerar helt hundraprocentigt. Lite spännande är det dock att se ett klassiskt Windows-skrivbord på en Snapdragon S4 CPU.

Kanske mer intressant är dock ASUS arbete med surfplattan Tablet 600 som är närmare en färdig produkt och likt tidigare modeller i ASUS tabletfamilj är väl förberedd för en mer produktiv tillvaro i Windows. Den 10,1 tum stora skärmen har en upplösning på 1 366 x 768 pixlar och surfplattan kan med lätthet konverteras till en bärbar dator med den skräddarsydda tangentbordsdockan.

asus_tablet600

Processorkretsen är fortfarande byggd på ARM-licensen men denna gång är det en fyrkärniga Tegra 3-processor med Cortex-A9 arkitekturen som ligger till grund för surfplattans beräkningskraft. ASUS har fläskat på med 2GB RAM samt en 32GB SSD-enhet, 8 megapixelkamera baktill, 2 megapixel kamera framtill för videochatt samt en tangentbordsdocka som erbjuder lite andra funktioner som USB 2.0-anslutningar och musplatta.

Nvidia och Qualcomm är två av Microsofts certifierade Windows RT-partners och som vi ser i videon ovan verkar inte heller Tegra 3 har några problem med att driva Windows 8 på ARM-plattformen. Med ARM-versionen av Office och en tangentbordsdocka börjar det också bli lite mer intressant att använda sin surfplatta för mer produktivitet. Med Windows RT börjar vi även få ett bättre stöd för multitasking, något som kan få exempelvis den fyrkärniga Tegra 3-processorn att bättre nyttja sin beräkningskraft.

Vi ser fram emot att se mer av Windows RT framöver och inte minst andra dator- och tablettillverkares egna produktlösningar.

Källa: TheVerge, Anandtech, Nvidia


Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
UT_lolJacob HugossonSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Windows RT känns intressant. Synd att man inte kan installera Linux på den bara. Visserligen kan man inte det på Android surfplattorna i heller.

Jacob Hugosson
Medlem

Troligen subventionerar Microsoft priserna på Windows RT-maskiner, som företaget hoppas få tillbaka på deras Store. Utan lås hade de troligtvis på automatik blivit dyrare.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Swedish Berserk”]Windows RT känns intressant. Synd att man inte kan installera Linux på den bara. Visserligen kan man inte det på Android surfplattorna i heller.[/quote]
Varför skulle det inte gå? Pga ”Secure Boot”?