ASUS har ett av de mest gedigna utbuden av Intel Z77-moderkort på marknaden och för att göra plats med ännu en ny modell har företaget satsat fullt ut med sitt senaste alster. ASUS P8Z77-V Premium kommer utrustat med en tillhörande mSATA SSD, 4-vägs SLI/CF samt 300 Mbps WiFi.

ASUS P8Z77-V Premium ser ut att bli tillverkarens nya toppmodell på LGA1155-marknaden om vi ser till ren funktionalitet. Med Intels Z77-styrkrets är siktet givetvis inställt på den nya generationen av Ivy Bridge-processorer som i vår djupa genomgång visade sig både imponera med riktigt god prestanda och exemplarisk energiförbrukning.

ASUS har tagit tillvara på styrkretsens funktionalitet som bjuder på dubbla SATA 6,0 Gbps portar, USB 3.0-stöd och andra godsaker. Men det mest spännande är den extrafunktionalitet som ASUS byggt in på kortet.

Annons

P8Z77-VPREMIUM

Börjar vi på lagringssidan har ASUS utökat antalet SATA 6,0 Gbps-portar till 6 stycken, vilket ger totalt 10 SATA-portar med styrkretsens fyra SATA 3,0 Gbps anslutningar. Exakt hur många USB-anslutningar som finns tillgängliga är oklart, men av bilderna att döma har man tillgång till minst fyra USB 3.0-portar och en drös USB 2.0-portar.

SATA6Gbsports

Integrerad mSATA SSD för snabbare uppstarter

Sist och kanske även minst är den mest intressanta lagringslösningen av de alla. En mSATA-port som från butikshyllan ska komma utrustad med en mSATA SSD-enhet som är konfigurerad för att arbeta med Intel Rapid Start och Smart Response Technology. En teknik som jobbar för att ge snabbare uppstarter och ett rappare system även med en vanlig mekanisk hårddisk installerad. Vilken storlek SSD-enheten ligger på är oklart, men troligtvis handlar det om maximalt 10-20GB och enheten kommer med kretsar från Toshiba och Nanya.

mSATAonboard

ASUS P8Z77-V Premium kommer även med stöd för 4-vägs koppling av SLI eller Crossfire samt stöd för PCI Express 3.0. Andra punkter som fått lite extra kärlek är datakommunikationen där ASUS inte bara tryckt in dubbla Gigabit Ethernet-anslutningar utan även en dedikerad WiFi-modul som med stöd för dubbla frekvensband (2,4 GHz samt 5,0 GHz) kan ge överföringshastigheter på upp till 300 Mbps.

Annons

4-way

LANports

I den förhandstitt på moderkortet som ASUS skickat ut ser vi även en vad som ser ut att vara en mini-DisplayPort-anslutning i I/O-panelen. Något som vi tror och hoppas ska vara kopplat till en Thunderbolt-kontroller på moderkortet. Men detta är inga uppgifter som vi kunnat bekräfta i skrivande stund.

ASUS P8Z77-V Premium ser ut att bli ett sällan påkostat moderkort för Intels mellanklassplattform och de nya Ivy Bridge-processorerna. Exakt vad prislappen landar på och när kortet finns i butikshyllorna är dock oklart.

OnboardWi-Fi

 

Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedDjDiffTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
DjDiff
Medlem
DjDiff

Har ni nån bild där man ser mini-displayport-anslutningen? På de bilder ni har ser man ju vara en HDMI och en vanlig displayport.

Tempel
Medlem
Tempel

Behöver man en msata disk om man redan kör med ssd?

12 USB får jag det till 4+8 så det är ju inte apmycket, det är väl snarast standard på ett moderkort i den här klassen sen ett tag.

DjDiff
Medlem
DjDiff

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”DjDiff”]Har ni nån bild där man ser mini-displayport-anslutningen? På de bilder ni har ser man ju vara en HDMI och en vanlig displayport.[/quote]
Du kan se den till vänster på I/O-panelen, väldigt suddigt på just den bilden, men man ser den tydligare bakifrån på denna bild. Den lilla kontakt som sitter nedanför WiFi-modulen.
comment image
[/quote]

Tycker inte de bilderna stämmer överens alls med varandra. Dimensionerna på det man ser på den suddiga port-bilden stämmer inte alls överens med dimensionerna på kontakten på bilden du länkade.
Kan ju iofs bara vara en miss i presentationsmaterialet.

Jag tycker att det som man ser på den suddiga portbilden mer liknar en kristall med en krets bakom.