ASUS PadFone har nu blivit officiellt lanserad på svenska marknaden och med en Snapdragon S4-processor under sin 4,3 tums skärm kan telefonen även förvandlas till en surfplatta samt en bärbar dator. För den som vill nå hela förvandlingen blir dock prislappen rejält tilltagen.

ASUS PadFone är den första telefonen på marknaden som kan användas i tre olika formfaktorer. Förutom som en vanlig smartphone med en kraftfull systemprocessor och Android 4.0 Ice Cream Sandwich har användare möjligheten att förvandla PadFone till en surfplatta med 10,1 tums skärm, som i sin tur kan fästas i en tangentbordsdocka och förvandlas till en bärbar dator.

Vi tittade närmare på ASUS PadFone redan i slutet på februari under Mobile World Congress i Barcelona och kände att ASUS har ett intressant koncept under utveckling. Om första generationens PadFone hittat rätt är svårt att säga utan ett genomgående test, men som väntat blir paketpriset för denna 3-i-1 telefon en ganska väl tilltagen historia.

ASUS_Padfone_3i1ASUS PadFone lanseras med ett riktpris på 4 495 kronor inklusive men säljs även med surfplattan PadFone Station för 5 990 kronor inklusive moms. Tangentbordsdockan är ett separat tillbehör och kostar i sin tur 1 490 kronor inklusive moms och kan alltså endast användas med både PadFone och PadFone Station. Slutsumman om vi ser strikt till riktpriserna landar på 7 480 kronor inklusive moms och då får man slänga på en knapp femhundring om man även vill komma åt den bluetooth-baserade pekpennan med headset-funktion.

Specifikationer ASUS PadFone (smartphone):

 • Android 4.0, Ice Cream Sandwich
 • 4,3-tumsskärm, Pentile AMOLED, qHD (540 x 960)
 • Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A, två ”Krait” kärnor 1,5 GHz
 • 1 GB RAM
 • 16 GB inbyggt minne, stöd för microSD på upp till 32 GB
 • 8MP-kamera på baksidan med F/2.2 bländare
 • 0,3MP-kamera på framsidan för videochat
 • Batteri: 1 520 mAh
 • 128 x 65,4 x 92, mm
 • 129 gram

All beräkningskraft och det huvudsakliga lagringsminnet återfinns i ASUS PadFone och på detta sätt ska användare kunna flytta sin användarupplevelse mellan olika formfaktorer utan att behöva synkronisera data och dokument. Både PadFone Station och Keyboard dock bidrar dock med extra funktionalitet och även utökat lagringsutrymme. För beräkningskraften står en dubbelkärnig Snapdragon S4-processor från Qualcomm som med sin nya Krait-arkitektur och 28nm-teknik bör ge både god prestanda och relativt låg energiförbrukning. ASUS har även sett till att baka in extrabatterier i både PadFone Station och Keyboard Dock vilket gör att batteritiden specificeras i tre olika nivåer – en för telefonen, en för telefonen i surfplattan och en tredje för telefonen som bärbar dator. Exakta batteritider för de olika produkterna nämns inte, men ASUS specificerar 63 timmars taltid med PadFone Station och 102 timmars samtalstid med tangentbordsdockan inkopplad.

 

Specifikationer ASUS PadFone Station (surfplatta):

 • 10,1-tumsskärm, WXGA (1 280 x 800)
 • 8MP-kamera på baksidan med F/2.2 bländare (via Padfone)
 • 1,3MP-kamera på framsidan för videochat
 • Batteri: 6 600 mAh
  Batteritid på 10 timmar, 16 timmar med PadStation/tangentbordet
 • Upp till 9 gånger så hög batteritid än med enbart PadFone-smartphone
 • 724 gram

ASUS PadFone kommer att finnas i svenska butiker under juni månad och stödjer det svenska 3G-nätet.


9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jacob HugossonUT_lolAnton KarmehedAndreas GWingman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Amoled Pentile?

Segen01
Gäst
Segen01

Det tog ganska lång tid för Asus att få ut denna på marknaden. Den känns rätt så gammal nu om man jämför med vad HTC och Samsung har ute/på väg få ut.

Kanske bara jag som tycker så.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Ingen tokig idé. Ge mig en mer högupplöst skärm och något lägre pris så kan jag tänka mig att hoppa på tåget. 1280×800 känns inte aktuellt i dagsläget om man ser till totalpriset.

Andreas G
Medlem

Om hårdvaran varit lite hetare så tycker jag inte att priset är speciellt farligt.

Den fyller trots allt tre funktionsområden i ett och gör det för priset av en high-end-telefon eller en någorlunda laptop.

Jacob Hugosson
Medlem

~7 500 kronor för smartphone/surfplatta och bärbar dator känns relativt billigt måste jag säga. Enda som hindrar mig från att faktiskt börja skrapa ihop pengar är Android, det är inte moget att ersätta en bärbar med ett fullskaligt operativsystem för min del.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Jacob Hugosson”]Enda som hindrar mig från att faktiskt börja skrapa ihop pengar är Android, det är inte moget att ersätta en bärbar med ett fullskaligt operativsystem för min del.[/quote]
Vad menar du med ”fullskaligt operativsystem”?

Jacob Hugosson
Medlem

Ett operativsystem med snarlik funktionalitet som ex. Windows, Mac OS X eller Linux distros för PC. Det behöver inte kunna göra allt men för mina egna behov passar inte Android alls in i en bärbar dator, speciellt sett till multitasking. Det är inte särskilt lustigt när det är utvecklat för smartphones och surfplattor i åtanke, så det är ingen kritik mot Android på något sätt. Vem vet, Google kanske anpassar det för denna typen av enheter i en kommande version av operativsystemet. Just PadFone anser jag är lite före sin tid, riktigt coolt koncept i alla fall.