ASUS ska ha tagit en rejäl bit av kakan marknadsandelar på moderkortsfronten – i det övre segmentet, där de kan stoltsera med 70 procent av alla skeppade X79-moderkort. De avslöjar även de första uppgifterna om kommande surfplattor baserade på Microsofts operativsystem Windows 8.

Att ASUS är en av världens största kommer inte som en nyhet, men i det övre segmentet ser de ut att verkligen dominera. Det var inte länge sen Intel lanserade Sandy Bridge-E med tillhörande X79-styrkrets och det ser ut som att ASUS tagit den största biten av försäljningen här. Sett till enbart X79-moderkort ska ASUS ha en global marknadsandel på runt 70 procent.

Ser man till Z68- och P67-moderkort är det något lägre men ändå på imponerande 50-60 procent. ASUS väntas även börja skeppa moderkort i 7-serien sent i februari, för att sedan lanseras tillsammans med Ivy Bridge under april månad. ASUS förkastar även uppgifter om att de har fulla lager med moderkort och säger att produktionen fortlöper precis som vanligt. Företaget ska ha skeppat totalt 23,5 miljoner moderkort under 2011, och hoppas att under 2012 öka denna siffra till 25 miljoner.

eeepadwin8

Under årets tredje kvartal ska Windows 8 lanseras, och tillsammans med sitt nya Metro-gränssnitt vara speciellt anpassat för surfplattor och andra enheter med pekskärm. ASUS säger till Digitimes att de planerar lansera två surfplattor med Windows 8. Den ena ska baseras på Intel Clover Trail-W och den andra blir en ARM-baserad version (WoA, Windows on ARM) med en prissättning på 599 respektive 459 dollar. De planerar att lansera båda surfplattorna under årets fjärde kvartal.

ASUS har även för avsikt att anställa mer personal för utveckling av nya produkter och mjukvara. Man ska gå från 300 som arbetar exklusivt på Android, till totalt 400 anställda. De behåller för tillfället endast 150 anställda som arbetar på Windows, men planerar att utöka även denna siffra i samband med lanseringen av Windows 8.


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
thisTempelKinc Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kinc
Medlem

I norden ser det ännu bättre ut med en bra bit över 80% för X79 och strax över 70% för Z68 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Skadat mycket men dom har lyckats bra med sina kort.

this
Medlem
this

Asus har helt enkelt bäst kvalitét på sina moderkort, kan jag säga av egen erfarenhet. Sen har de ju verkligen lyckats med sina produktlanseringar.