Grafikkortstillverkaren Asus har nu släppt en ny UEFI GOP bios för sina Geforce GTX 680-grafikkort som gör det möjligt att använda sig av ”fast boot” i Windows 8. En funktion som gör det möjligt att drastiskt sänka uppstartstiden från avstängt läge och in i Windows.

Windows 8 Fast Boot är en teknik som används för att minimera den uppstartstid som associeras med uppstarten av en helt avstängd Windows-dator. Windows 8 i sig har en snabbare uppstart än tidigare versioner av Windows men kan med hjälp av Fast Boot korta ned denna tid ytterligare.

För att utnyttja Fast Boot krävs det däremot att även dina komponenter är kompatibla. Det krävs ett moderkort med UEFI-bios, vilket är mer regel än undantag på dagens marknad. Men utöver detta krävs även ett grafikkort med stöd för UEFI-tekniken Graphics Output Protocol (GOP) som gör det möjligt för moderkort och grafikkort att blixtsnabbt klara av den initiala konfigurationen av systemet vid en kallstart.

Annons

Det är ytterst ont om diskreta grafikkort med stöd för GOP i dagsläget men nu verkar alltså Asus bestämt sig för att ändra på den saken. Tillverkaren har i sitt supportforum lagt upp en guide om hur man som användare uppgraderar sitt Asus Geforce GTX 680-grafikkort med UEFI GOP-bios och på det sättet ersätta den äldre legacy VGA-biosen. Uppdateringen går inte att återkalla och även om Asus menar att tekniken bör fungera med de flesta UEFI-moderkort har man bara kompabiltietstestat biosen på sina egna modeller. Nämnvärt är att moderkort med Intel P67 och Z68-styrkretsen tyvärr inte stödjer tekniken.

Styrkretsar och moderkort som ska vara kompatibla med UEFI GOP:

– Intel 7 Series
– Kommande Intel 8 Series
– Intel X79 Series uppdaterad med Win8 BIOS (3xxx)
– Intel H61 Series R2.0 eller senare
– AMD R2.0 Series eller senare

Vi har tyvärr inga Asus Geforce GTX 680-grafikkort i testlabbet men om det är någon användare som testat den nya UEFI GOP-biosen får ni gärna dela med er av era erfarenheter i kommentarerna. Här nedan finns en länk till Asus supportforum och installationsguiden.

Annons

Asus GOP UEFI BIOS Available for ASUS GeForce GTX 680 Series Graphics Cards


Relaterade artiklar:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Azodan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Azodan
Gäst
Azodan