Asus nya entusiastmoderkort för sockel 1150 och Haswell heter Z87-Deluxe/Quad, storebror till Z87-Deluxe/Dual. Kortet är mycket snarlikt sitt syskon och erbjuder NFC via en extern modul, men bygger även på med nästa generation av Intels Thunderbolt-gränssnitt.

Thunderbolt har inte haft en lätt väg in på konsumentmarknaden, inte minst med en gles skara tillbehör i ryggen som lockar till köp. Än dock håller inte Intel tillbaka på satsningen och Asus står först i kö med att implementera nästa generation av gränssnittet, Thunderbolt 2. Årets upplaga dubblerar bandbredden från första generationens 10 gigabit per sekund och kanal till 20 gigabit per sekund och kanal.

Z87-Deluxe/Quad är ett ATX-moderkort med sockel LGA 1150 utrustat med två Thunderbolt 2-portar över en ensam Falcon Ridge-kontroller samt en HDMI-port, vilket ska tillåta det att driva upp till tre skärmar i 4K-upplösning samtidigt. För den som hellre använder Thunderbolt till exempelvis lagring och driver sin skärm med ett diskret grafikkort finns det tre PCI Express x16-portar för upp till tre grafikkort i Crossfire eller SLI, samt fyra PCI Express x1-portar.

Z87-deluxe_quad

Det finns tio SATA 6 Gbit-portar för intern lagring, och för externa anslutningar finns upp till åtta USB 3.0-portar och lika många USB 2.0-portar. Dessutom skickar Asus med sin externa NFC-lösning NFC Express som du kan läsa mer om här.

Ännu finns inget exakt lanseringsdatum eller pris, men kortet bör finnas på marknaden under hösten med en prislapp strax norr om den hos lillebror Z87-Deluxe/Dual som i sin tur trillar in på en bit över 2 600 kronor inklusive moms.


Relaterade nyheter

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
shaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Det är inte så enkelt som att kalla det en fördubbling av bandbredden för Thunderbolt 2. I många fall blir det en fördubbling men det är när det handlar om enkelriktad trafik. Finessen med Thunderbolt 2 är inte att den klarar högre bandbredd utan att en kanal kan aggregeras ihop till 20 Gbps i en riktning istället för att vara begränsad till 10/10 Gbit i vardera riktning som Thunderbolt 1. (Thunderbolt har två kanaler med vardera 10+10 Gbit.) Med Thunderbolt 1 så var det praktiskt taget omöjligt att utnyttja kabeln mer än 30 Gbps (t ex med en skärm och… Läs hela »