AMD har kämpat för att hålla hänga med i efterfrågan på sin nya strömsnåla Brazos-plattform, något som varit extra tydligt på konsumentmarknaden där de populära Mini-ITX-moderkorten lyst med sin frånvaro. Efter hög efterfrågan från datortillverkare ser det nu ut att bli bättre tillgänglighet även på konsumentmarknaden till månadsskiftet.

AMD Brazos med sina strömsnåla Fusion APU-kretsar är särskilt intressanta lösningar för HTPC-marknaden. AMD E-350 är den APU som de flesta tillverkare intresserar sig för och som med dubbla CPU-kärnor på 1,6 GHz samt en DirectX 11-kapabel grafikdel är den kraftfullaste lösningen i familjen.

Trots att AMD lanserade sin Brazos-plattform så tidigt som i början av januari har vi sett väldigt dålig tillgänglighet här i Sverige. Det finns idag ett flertal Mini-ITX moderkort på den svenska marknaden med AMD E-350 under kylaren, men få av dem finns i lager. Inte minst ASUS E35M1-I Deluxe som var vår favorit när vi kikade närmade på två av de första Brazos-moderkorten här på NordicHardware.

Moderkort Format Extrafunktioner Lägstapris
ASRock E350M1 Mini-ITX Inga
ASUS E35M1-I Deluxe Mini-ITX USB 3.0, WiFi, BT, passiv kylning
Gigabyte GA-E350N-USB3 Mini-ITX USB 3.0
MSI MSI E350IA-E45 Mini-ITX USB 3.0

Nu indikerar flera svenska datorbutiker att en större laddning av Fusion-moderkort är på väg in på den svenska marknaden, något som NordicHardware idag fått bekräftat av ASUS själva. Den 29 mars väntas flera stora återförsäljare i Sverige få in större volymer av ASUS E35M1-I Deluxe. Även konkurrerande MSI som satsat på en något mer sparsmakad men billigare lösning väntas få större spridning i början av april medan Gigabyte har bäst tillgänglighet för stunden, om än även detta utan större lager. 

mini-itx
Jonas klämmer på ASUS E35M1-I Deluxe i NHTV.

Förutom vår tidiga videogenomgång av Brazos-plattformen kommer vi framöver att bjuda på en mini-HTPC-artikel här på NordicHardware där vi satsar på att till fullo nyttja AMD:s nya strömsnåla plattform. Med en strömförbrukning på endast 18 watt är AMD E-350 ett sällsynt grönt alternativ för ett HTPC-system, något vårt bygge kommer att genomsyras av. De flesta pusselbitarna för vårt mini-HTPC bygge börjar nu falla på plats och senast in i testlabbet är strömsnåla lagringsprodukter från Kingston. För er som följer NordicHardware på Facebook kommer vi att bjuda på lite uppdateringar kring projektet där ni gärna får komma med frågor och tankar kring AMD Fusion som HTPC-plattform.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedBlackGoatTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Riktigt trevligt att Brazos blivit en sån hit och får dom upp volymerna så lär priserna droppa lite till och det är ju då det gärna blir impulsköp. Säg under 1200 för Asus Deluxe-kort är ju ett pris som gör att man köper det bara för sakens skull 😆 Bara nu inte Japan-katastrofen håller priserna uppe så.

Mattias Halvarsson
Medlem
Mattias Halvarsson

Gött!
Har kikat på just ASUS brädan till en surf-dator te farsan. 18 watt e ju helt underbart.
Min spelburk drar nästan lika mycket avstängd…. :-*