Kryptovalutamarknaden har rasat de senaste dagarna och medan domedagsprofeter pratar om en sprucken bubbla manar investerare till lugn och visar på årliga trender.

Kryptovalutor med världskända Bitcoin i frontlinjen har blivit en het potatis inte bara i finansvärlden utan i hushåll världen över. Med närmast ofattbara värdeökningar under 2017 har kryptovalutor gjort inte minst många unga och risktagande investerare till miljonärer. Kryptovalutor har dock sedan introduktionen år 2009 alltid varit en riskfylld och volatil investering, något många investerare fått känna på genom åren.

Medan priset på en Bitcoin nådde rekordnivån 20 000 dollar under december 2017 har priset halverats sedan dess. Under tisdagskvällen svensk tid startade ett generellt ras i kryptovalutamarknaden som skapat heta diskussioner på Internet. På blott 10 dagar har det sammanlagda marknadsvärdet på alla världens kryptovalutor minskat från rekordnivån 830 miljarder dollar till så lågt som 483 miljarder dollar. Vilket betyder att totalvärdet på kryptovalutamarknaden minskat med 41% på en dryg vecka.

Krasch, marknadsmanipulering eller naturlig korrektion?

Domedagsprofeter och vissa medier har varit snabba med att tala om en förväntad krasch och även om ingen vet med säkerhet vad som ligger bakom raset eller hur det slutar finns det flera indikationer på att det är en tillfällig dipp.

En teori som till synes backas upp av historiska grafer över kryptovalutamarknadens värde är att det kinesiska nyåret börjar närma sig. Kina är en stor aktör på kryptovalutamarknaden och varje år de senaste 4 åren har marknadsvärdet rasat drastiskt veckorna innan det kinesiska nyåret. Något som sägs komma av att många kinesiska investerare tar ut pengar för att täcka resor och presenter under nyåret.

Kryptovalutainvesterare på Reddit menar att det kinesiska nyåret är boven i dramat, likt tidigare år.

Andra teorier och förklaringar sägs vara de heta diskussionerna om huruvida Kina och andra länder beslutat sig för att bannlysa handling med kryptovalutor. Men även amerikanska banker kan vara boven i dramat om man ska lyssna på kryptovalutainvesteraren John McAfee. McAfee som tidigare gjort sig känd för Antivirus-programmet med samma namn men på senare tid mest blivit hatad och hyllas för sin inverkan på olika kryptovalutor genom poster på sociala medier.

En annan teori som fått backning av många är att stora hedge fonder använder sig av BTC features contract för att tjäna pengar på en rasande marknad. Kontrakt som går ut den 17 januari och potentiellt skulle betyda en återhämtning under den kommande veckan.

Bitcoin har inte lika stort inflytande

Medan ingen vet hur lågt marknadsvärdet kommer att sjunka och om/när det kommer att vända verkar det finnas flera troliga förklaringar till det kraftiga raset. Med tanke på kryptovalutans volatila natur kan termen ras samtidigt bytas ut till ”kraftig korrektion”. Detta med tanke på att marknadsvärdet för världens alla kryptovalutor för en dryg månad sedan faktiskt låg på motsvarande nivåer som idag. Den stora skillnaden är att kryptovalutan Bitcoin har en betydligt mindre del av marknadsvärdet än då.

Kryptovaluta
→ Click to comment here!
Vad tycker du om kryptovalutor och är du en investerare idag?

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid