Small preview image

Videosajter på Internet är de senaste årens stora fluga och YouTube, Google Video med flera har fått mängder med användare och ett mäktigt utbud av videoklipp i alla dess former. Videobiblioteket på Internet bara växer och det börjar bli ett allt större problem att söka reda på de filmklipp man är ute efter. Många klipp laddas upp utan någon textförklaring och med dagens sökmotorer blir det då mycket svårt att hitta rätt. Det är här det nya sökmotorföretaget Blinkx kommer in i bilden. Man har nämligen utvecklat en sökmotor som söker efter filmklipp, inte bara texter relaterade till dem utan efter texter och ord som yttras i själva filmklippen.



Mr. Chandratillake’s solution does not reject any existing video search methods, but supplements them by transcribing the words uttered in a video, and searching them. This is an achievement: effective speech recognition is a “nontrivial problem,” in the language of computer scientists.


Blinx har helt klart satt en ny prägel på hur man söker efter videoklipp på Internet och även om det är en bra mycket bättre lösning än många andra i dagsläget finns det problem. Vad som sägs i ett filmklipp behöver nödvändigtvis inte vara direkt relaterat till vad som visas och därför pratar andra företag om söktekniker som även baserar sin teknik på att söka igenom vad som visas i ett klipp. Blinkx har tagit ett steg på vägen men det verkar bara vara början på en ny sökmotorteknik för videoklipp på Internet.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments