Statisk elektricitet – kan det vara något att oroa sig över? Under mina tonår som glad datorbyggare tyckte jag att det där med skydd mot statisk elektricitet var fånigt.. Jag hade ju koll på vad jag gjorde! Jag kunde inte ha haft mer fel…

De allra flesta har känt på statisk elektricitet otaliga gånger – spring på en matta och ta på ett element så säger det Zapp och sticker till i fingret. Man känner normalt sett inte urladdningar med en spänning under ett par tusen volt så varje gång du har känt en stöt har den varit med en högre spänning än så.

Elektronikkomponenter är känsliga för elektrostatiska urladdningar. En typisk krets jobbar med en spänning på mellan 1 och 3 volt. Att lägga på en spänning på 1000 volt, även under en kort tid, är givetvis en dålig idé. De flesta kretsar har någon typ av skydd mot dessa urladdningar. Tyvärr är skydden inte hur bra som helst utan det finns en gräns för vad kretsarna klarar. En skada som uppstår på det här sättet brukar kallas för en ESD-skada, ESD står för Electrostatic Discharge.

Det luriga med ESD-skador är att dom inte behöver ge funktionsbortfall direkt. En rejäl stöt kan ge en direkt skada som förstör en utgång eller ett område på kretsen. Det kan man upptäcka direkt och åtgärda genom att byta komponenten. Det blir lurigare när skadorna inte ger problem direkt. En skada kan uppstå och sakta växa och bli värre och värre tills en dag när komponenten klappar ihop. Det går alltså inte att veta om en urladdning har lett till en skada förrän långt senare. Detta gör att man inte kan tänka att man inte har skadat sina komponenter (trots avsaknad av antistatband) bara för att datorn fungerar direkt efter ihopsättning. Dessutom behöver ESD-skador inte leda till funktionsbortfall – mindre skador kan ge prestandaproblem på ett eller annat sätt. En eller ett par veka celler i ett RAM-minne kan leda till irriterande och svårlokaliserade stabilitetsproblem.

Sammanfattning:
* ESD är dåligt.
* Eftersom det kan räcka med ett par hundra volt för att skada en krets behöver dödsstöten inte kännas.
* ESD-skador kan ligga latenta och inte märkas förrän långt efter stöten.
* Fel kan yttra sig som allt från rena funktionsbortfall till prestandaproblem och spuriosa fel.

Slutsats: Vi måste skydda oss mot denna styggelse!

Åtgärd: Potentialutjämning! ESD-skador uppstår alltså när du har en annan elektrisk potential än kretskortet du tar tag i. Lösningen är alltså att se till att både du och kretskortet har samma potential innan du tar i det. Detta löses genom att alltid arbeta i en ESD-säker miljö (på arbetsplatser pratar man om EPA – ESD Protected Area). Där kan det finnas all möjlig utrustning – joniseringsfläktar, skyddsarmband, ledande stolar, ledande skor…

I hemmamiljö kommer man dock långt med en antistatmatta och ett antistatarmband – båda ansluts till jord. När du ska mecka med datorn lägger du den på antistatmattan och tar på dig ditt armband. Då laddas både datorn och du själv ur och det uppstår inga elektrostatiska urladdningar. Om du ska montera in en ny komponent lägger du den ESD-skyddande (svarta) plastpåsen på mattan först för att ladda ur innehållet på ett kontrollerat sätt. Sedan kan du ta ur den ur påsen och montera in komponenten.

Har du råkat ut för några ESD-problem, eller har du något annat att ventilera inom ämnet? Skriv en rad i kommentarerna! Och slutligen:

dalighumor3

36
Leave a Reply

Please Login to comment
36 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
dj christianilg@ddMartin LHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Private Pyle
Gäst
Private Pyle

Har lyckligtvis aldrig råkat ut för detta. Jag undrar dock en sak, är chassin jodade? d.v.s räcket det med att ha ESD band kopplat till chassit för att bli av med statisk elektricitet?

Tempel
Medlem
Tempel

Nej, chassin är inte jordade.

cerx
Medlem
cerx

Endast chassin som är inkopplade i vägguttaget är jordade. Om man inte har en ESD-matta borde det bästa vara att fästa armbandet i chassit först, och sedan koppla ur nätagget från vägguttaget innan man börjar rota i lådan. Rätta mig om jag har fel.

grizzly
Medlem
grizzly

[quote name=”Private Pyle”]Har lyckligtvis aldrig råkat ut för detta. Jag undrar dock en sak, är chassin jodade? d.v.s räcket det med att ha ESD band kopplat till chassit för att bli av med statisk elektricitet?[/quote]Ja och Nej!Om nätagget sitter i kopplat i ett jordat uttag (och kabel,kablar som även dom är jordade) så räcker det någorlunda.Sitter nätagget ej i ett jordat uttag så kan du lika gärna dra ur kabeln för den gör inget alls då. Sen för att komma hela vägen så räcker det inte med att ha kabeln i ett jordat uttag men det är en bra bit… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag kan rekommendera diskbänken som plats att mecka på. Ta i vattenkranen så är du hemma.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag har byggt många datorer i mina dagar (börjar bli gammal nu…) Jag har aldrig lyckats döda någon hårdvara tack vare ESD som jag vet om. Jag brukar se till att ta i chassit innan jag börjar och det kommer nog funka bra. Rätta mig gärna om jag har fel, men det farliga med ESD är ju om du får för stor potentialskillnad mellan dig själv och komponenterna du installerar. Är den tillräckligt stor så kommer elektronerna i din gopp att strömma genom kretsen (för att jämna ut potentialen) och man får då en ström som förstör. Men om man… Läs hela »

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Läste någonstans att det räckte med att man tog i ett element eller liknande regelbundet när man mekade med datorn. Det har i alla fall jag gjort för att skydda mig, även om det har känts lite fånigt ibland. Peppar, peppar ta i trä – så har jag i alla fall hittills klarat mig. Har dock haft grundinställningen att sådant där ESD är överdrivet tjafs, men jag får kanske ta och ändra mig. Kul läsning i alla fall. Men….är det säkert att du inte jobbar för en tillverkare av antistatprodukter

Mats J
Gäst
Mats J

Mkt intressant artikel! Bör nog vara lite mer noggrann med detta i fortsättningen när jag meckar med min burk. Önskar dock ett utförligare svar på den sista delen av Tjalves fråga, hur gör jag för att få ”rätt” potential i en ny komponent som jag skall montera in i chassit?

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag tror inte att jag haft sönder en enda del genom ESD och ändå så blåser jag rent med dammsugaren (på ganska bra avstånd dock). Men ett moderkort kunde ha haft ihjäl mig nästan då jag glömde dra ur elen då jag greppade runt moderkortet och alla lödningar på undersidan.

Snorch
Medlem
Snorch

Mats J, De nya komponenterna du ska montera in kommer säkerligen i en ESD-påse och så fort du tar i den jämnas potentialen ut och du, datorn och den nya komponenten har samma potential. Att just jämna ut mot jord ger inte skydd i sig, det är bara en enkel och stabil ”källa”. Det finns däremot fall där det inte alls är så smart, eller enkelt, att jämna ut mot jord. Ta som exempel ett ”labb” med en massa utrustning, lödstation, mätutrustning, labbagg osv. Kopplar man då ESD-mattan till jord gäller det att alla annat också är kopplat till jord,… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

Är oftast rätt dålig på ESD säkring eftersom jag när det blir meka i burkar inte har med mig rätt prylar (ESD armabnd i ryggan kanske men inte nån matta etc..) men då försöker jag ta i chassit OCH element/kran etc och hoppas på det bästa… 🙂 Än har inget exploderat åtminstonde och enda ram som betet sig underligt var de som jag inte ens rört vid i min laptop… (vilket är utbytt och har konstigt nog försvann krasherna…) 😆 Men denna ESD jakt kan gå till överdrift man ska inte vara rädd för sin dator är en bra grund…… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Martin L”]Aldrig fått bluescreen på grund av korrupt minne? Komponenter som slutat fungera efter ett par månader eller något år? :)[/quote]

Ska jag vara helt härlig så tror jag inte det. Men det kan ju vara nått som man glömt bort förstås 🙂

Magnus Olsson
Medlem
Magnus Olsson

Du kan i princip aldrig säkert påvisa att ett fel uppstått pga ESD såvida du inte har mycket bra microskåp 🙂 men ett handledband skadar inte speciellt inte om du ska montera in en processor.

Diskbänken har faktiskt för lite motstånd så den är inte heller bra, den laddar faktiskt ur för fort så råkar du få lite laddning i ett finger så kan den rusa igenom en komponent och ner i diskbänken.

Joelgbg
Gäst
Joelgbg

Ja många ic-kretsar på mitt jobb går sönder redan vid 3volt och för att du ska kunna känna urladdningen behövs ca 3500-4000volt,för att se blixten från ditt finger är ca 10.000volt per cm.
Sen handlar det mkt om var urladdningen hamnar, kapar den hela ledningsbanan så är risken att komponenten/kortet dör helt och kapar den en bana delvis så kan alla möjliga fel uppstå för att sedan växa med tiden tills banan går av helt.
Får inte ens gå in på jobbet utan esd kläder, skor och handskar m.m

brydling
Medlem
brydling

Jag bygger kretskort och säljer på fritiden. När jag gjorde den första batchen så hade jag inget ESD-skydd mer än att ta i element, lägga komponenten på ESD-påse och ta på påsen innan jag tar direkt på komponentens ben osv. Hittills har jag fått skicka en reservkrets till två kort då de slutat fungera efter någon månad. Har aldrig känt någon urladdning men sannolikt har de funnits där. Kan ju iofs vara köparen som orsakat det också.

Jobbar själv som elektronikkonstruktör och här är det ESD-skor, jordade stolar, bord, lödutrustning osv som gäller.

Tobberian
Medlem
Tobberian

Har tre frågor om ESD.
1.
Ska man peta på påsen med ESD-armbandets klämma först, och sedan när man håller i kortet återkoppla klämman till chassit igen.. eller har ESD-påsar egen potentialutjämning? 😮

2.
Låter fånigt men.. är det samma ESD-risk att ta på metallsidorna (under bak mest då)när man flyttar omkring en stängd datorlåda, så man bör koppla fast armbandet först?

3.
Klarar man sig (min metod hittills) med armband, träbord och en urladdning via en omålad elementdel innan man kopplar in/börjar meka?

Snorch
Medlem
Snorch

1, ESD-påsarna är ledande, väldigt högohmiga sådana just för att när man tar i påsen ska det jämnas ut sakta men säkert. Det räcker att du tar i påsen, är du samtidigt ansluten med ESD-armband till datorn har allt samma potential då. 2, Nej egentligen inte. Laddningen måste gå igenom något elektrisk komponent för att förstöra något. Är allt ihopmonterat i chassit är risken för det betydligt mindre. 3, Det fungerar alldeles utmärkt. Du behöver inte ens blanda in jord/elementet, för så fort du släpper elementet ökar laddningen igen och beroende på kläder, luftfuktighet osv, så kan spänningen öka till… Läs hela »

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Har byggt en del burkar och jag har inte upplevt problem som tros vara ESD skada och jag har aldrig använt någon typ av ESD skydd. Har man bara ett chasssi som har någon metall del som man kan ta på och inte går och klappar katten på en heltäckningsmatta så tror jag det är lungt.

ilg@dd
Medlem

Sen får man inte glömma foliehatten.
😀

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tack Snorch, finemang 🙂 (missade ditt inlägg#12).
Har anat att elementet var mindre viktigt, men de har ändå känts bättre att eliminera en ev. JÄTTEMÖRDARBLIXT. 😆
Tack för tipsen också.

Joshen86
Gäst
Joshen86

Det skulle finnas ESD-handskar att köpa billigt som isolerar kroppen från delarna. Hade väl löst problemet direkt?

Vi använder oss av AMS-handskar ibland på jobbet då vi arbetar med spänning, skulle kanske ha dem på mig när jag arbetar med datorn ^_^

emokid
Medlem
emokid

De guldaktiga distanserna (mässing?) som man sätter moderkortet på, är de just av mässing(?) för att utjämningen ska saktas ner?

Hur vet man om ett esd-armband har rätt motstånd?

[quote name=”brydling”]Jag bygger kretskort och säljer på fritiden.[/quote]
Vad används kretskorten till som du tillverkar? Låter intressant. 🙂

Snorch
Medlem
Snorch

Nej mässingens motstånd är på tok för lågt för att fungera som kontrollerad ESD-avledning, det är (normalt) kopplade direkt till jordade chassin för att klara EMC-direktiv.

Normalt har ESD-armband ett motstånd på 1Mohm (megaohm) eller högre. För lågt kan innebära en säkerhetsrisk. Om du kopplar armbandet till jord och råkar röra något kopplat till 230V nätspänning tex. Med 1Mohm blir strömmen inte högre än 0.23mA, helt ofarligt.

Andreas G
Medlem

[quote name=”Snorch”]Viking1962, Det finns inga höga spänningar på moderkortet så det är ingen fara, möjligen att du får lite brännmärken om du slickar på kortet, varför du nu skulle göra det. :P[/quote]

Jag vet inte varför, men jag såg det där nästan som en utmaning 😛

emokid
Medlem
emokid

https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=80-130-21
Mihihi..

[quote name=”Joshen86″]Det skulle finnas ESD-handskar att köpa billigt som isolerar kroppen från delarna. Hade väl löst problemet direkt?

Vi använder oss av AMS-handskar ibland på jobbet då vi arbetar med spänning, skulle kanske ha dem på mig när jag arbetar med datorn ^_^[/quote]
ESD-handskar leder, inte isolerar. Om man kan isolera sig från delarna vet jag dock ej.
Inte såå mycket pengar-> https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=80-791-58

Snorch
Medlem
Snorch

Nu kan det hända att det finns olika typer av handskar, men många är av typen ledande, tänk dig en ESD-påse på handen. Många av dessa har möjlighet att ansluta ledare likt armbanden. De förhindrar alltså inte ESD utan fungerar likt armbanden.

Dessa är nog mer till för väldigt kontrollerade miljöer där handens varierande resistans inte duger.

Delph1, Du är välkommen att prova, kom bara ihåg att filma. 😉

Glenn Glennsson
Gäst
Glenn Glennsson

ESD-rädslan känns väldigt överdriven, har mekat datorer i snart 20 år utan att döda något pga ESD. Handlar mer om sunt förnuft, ta i chassi när du håller i komponenten som skall installeras, inte stå på ”luddmatta”, undvik att hälla hallonsoda på mobo.

Tror dåliga nätagg dödar fler komponenter än ESD, bara onödigt att skrämma upp småkidsen så de inte vågar pilla i datorn.

Henrik Berntsson
Admin

Alla som känner igen sig i att vara den lokala IT-supporten har mycket att tjäna på att skydda sig mot ESD. Personligen tycker jag det räcker med att hjälpa folk köpa datorer och sätta ihop dem, man behöver inte lägga tid på att fixa buggiga datorer som får blåskärmar och annat titt som tätt 🙂

ilg@dd
Medlem

[quote name=”Glenn Glennsson”]ESD-rädslan känns väldigt överdriven, har mekat datorer i snart 20 år utan att döda något pga ESD. Handlar mer om sunt förnuft, ta i chassi när du håller i komponenten som skall installeras, inte stå på ”luddmatta”, undvik att hälla hallonsoda på mobo. Tror dåliga nätagg dödar fler komponenter än ESD, bara onödigt att skrämma upp småkidsen så de inte vågar pilla i datorn.[/quote] Instämmer, har också byggt en hel dröse datorer genom åren (Första 1999) utan några större krusiduller mer än att jag alltid vilat handlederna mot chassit när jag donat i burkarna. Vanligaste ”felen” på dom… Läs hela »

Medlem
Marre

ESD-faran är knappast överdriven då den nästan aldrig pratas om. Blir rädd när man ser hur känsliga komponenter hanteras i annonser samt div tester, även här. Att skydda sig behöver inte vara varesig svårt eller dyrt.
För att fatta vad ESD ställer till men måste man nog jobba med elektronik/elektroniktillverkning.

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Martin L”][quote name=”Glenn Glennsson”]ESD-rädslan känns väldigt överdriven, har mekat datorer i snart 20 år utan att döda något pga ESD. Handlar mer om sunt förnuft, ta i chassi när du håller i komponenten som skall installeras, inte stå på ”luddmatta”, undvik att hälla hallonsoda på mobo. Tror dåliga nätagg dödar fler komponenter än ESD, bara onödigt att skrämma upp småkidsen så de inte vågar pilla i datorn.[/quote]Jag återkommer till min ständiga fråga, hur kan du veta att du inte skadat någonting pga ESD :)? Man kan klara sig bra om man vet vad man gör, alltid tar i chassi… Läs hela »