B&O Beosound Theatre – varför en soundbar kostar 69k

0

Bang & Olufsen Beosound Theatre är en soundbar som kostar 69 000 kronor. Den stora frågan är varför? Vi försöker förklara och hittar faktiskt unika möjligheter som ett så enormt pris kan ge!

Beosound Theatre är en soundbar. Den är väldigt dyr. Den kostar 69 000 kronor. Det låter möjligen helt orimligt. För de allra flesta är det också det. B&O svävar dock mellan två helt olika målgrupper. I den ena finns personer som vill ha riktigt bra ljud och hög kvalitet, och som kan tänka sig att betala lite extra för det. I den andra kategorin finns personer som inte bryr sig om vad saker kostar. Beosound Theatre riktar sig främst till den andra kategorin. Det är en soundbar med 12 högtalarelement som är gjord för att monteras i påkostade stativ som bygger in en TV. Det är också en soundbar som ska vara designad för att överleva i årtionden. På det sättet är den mer än bara ett väldigt dyrt skrytbygge.

Ja, den låter bra

Vi skulle kunna skriva tusentals ord om hur bra Beosound Theatre låter. Vi kan sammanfatta våra intryck på plats i Berlin med att säga att det är den absolut bästa soundbar vi hört. Då inkluderar vi Sennheiser Ambeo i det. Den låter fantastiskt och överraskade oss. Specifikationer är sällan särskilt hjälpsamma när det gäller ljud men vi kan nämna att den ska kunna nå 112 decibel SPL på en meters avstånd, 96 decibel SPL från subwoofern. Woofer-elementen mäter imponerande nog 6,5 tum och drivs av två 100 watt-förstärkare som är inbyggda i lådan. Därutöver finns tio stycken 60 watt-förstärkare som driver en 5,25 tum centerhögtalare som kombineras med en en tum tweeter i mitten. Därutöver finns två tre tum-element, fyra 2,5 tum-element och ytterligare två en tum-element. Två av de fyra 2,5 tum-elementen är riktade till sidan och två i taket, för Dolby Atmos. Det ger 7.1.4 surround-ljud med Dolby Atmos. Ljudet är dock inte riktigt så omslutande som B&O vill påstå. Det är inte möjligt att ersätta fysiska högtalare på olika platser i samma rum. Det faktumet går inte att kringgå.

Gjord för årtionden

En av de mest intressanta berättelserna kring Beosound Theatre är hur Bang & Olufsen ska ha designat den för att vara modulär och reparerbar. B&O skryter gärna om sitt service-program, som erbjuder reparation för produkter som är många årtionden gamla. Beosound Theatre ska vara designad för att hålla i åtminstone ett årtionde, troligen mer. Det inkluderar givetvis en reparerbar design och ett löfte om service i många år.

Men, B&O vill också erbjuda uppgraderingsmöjligheter. Tanken är att interna komponenter, inklusive processor och elektronik ska kunna uppgraderas i framtiden för att ge stöd för ny funktionalitet. Vilka funktioner det skulle vara, vet nog inte ens B&O. Det är ett problem. Det är svårt att designa uppgraderingsbar elektronik. Andra företag har försökt och misslyckats. Samsung försökte till exempel lansera en uppgraderingsbar TV, med processormodul. Det konceptet lades snabbt ner, bland annat eftersom modulerna var för dyra. B&O skiljer sig dock på två viktiga sätt från företag såsom Samsung. För det första så har de inte en affärsmodell som går ut på att sälja produkter i mängder, på samma sätt som Samsung. För det andra är B&Os kunder inte lika priskänsliga. Vi kan inte se in i framtiden men av de anledningarna låter B&Os vision om en uppgraderingsbar soundbar låter inte så omöjlig som man först skulle kunna tro.

Nio Ethernet-portar

Ur ett tekniskt perspektiv finns det flera intressanta detaljer att diskutera. För det första kan det nämnas att den kan fungera som en receiver, tack vare tre HDMI-ingångar med stöd för CEC, samt en HDMI-port med eARC och stöd för 4K 120 Hz. Det finns dessutom totalt nio RJ45-portar, ”Ethernet” i vardagligt språk. Vissa används mycket riktigt för Internet. Det går att ansluta en kabel för att leverera Internet till enheten. Det finns dessutom tre portar som kan användas för Internet-anslutning till andra enheter, till exempel TV-lådor. Det finns alltså en switch inbyggt i enheten. En RJ45-port används för att ansluta styrenheter för hemmabiosystem. Ytterligare fyra portar finns tillgängliga för att ansluta åtta externa högtalare med kabel. Baksidan av Beosound Theatre är kort sagt fylld av portar.

Runt Beosound Theatre finns ett litet ekosystem av tillbehör. Det viktigaste är TV- och högtalarstöden. Den säljs med både väggstöd och golvstöd. Både väggstödet och golvstödet finns dessutom i mekaniserade varianter som kostar 30 000 kronor extra. Det låter kanske löjligt men B&O ser sina produkter som möbler, att inreda hem med och som ska hänga med köpare från hem till hem. Stöden inkluderar dessutom en patenterad teknik som ska göra produkten mer säker inför framtiden. Det uppenbara problemet med ett TV-stativ som ska kunna användas i årtionden är att TV-apparater kommer att förändras. Stativet inkluderar därför flexibilitet att montera alla typer av TV-apparater, oberoende på var de monteras, hur stora ramar de har eller hur djupa de är. Stativet kan flyttas upp och ner i relation till högtalaren och kan till och med justeras i djupled.

B&O kommer att sälja Beosound Theatre tillsammans med en LG G2 TV. Då inkluderas ett stativ och priset är då 113 500 kronor. Kunder som nöjer sig med högtalaren, kan betala 69 000 kronor.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid