Samsung Mobile Display är den avdelning på halvledargiganten Samsung som ser till att företagets mobiltelefoner utrustas med olika AMOLED-skärmar. Nu har Samsungs skärmavdelning nått en ny milstolpe då man meddelat att masstillverkningen av flexibla och böjbara AMOLED-paneler ska påbörjas under andra kvartalet 2012.

AMOLED-tekniken (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode) har flera fördelar mot konventionella bildskärmstekniker. Genom sitt organiska material kan man inte bara stoltsera med god bildkvalité, panelerna kan även tillverkas utan fasta material och göras väldigt flexibla.

Detta är en teknik SMD arbetat mycket med senare år och nu har man beslutat sig för att starta ett genmensamt bolag med plastsubstrat-tillverkaren Ube Kosan. Målet är att få fram nya fabriker som kan masstillverka de nya flexibla AMOLED-skärmarna under nästa år och med en yta på 1 000 kvadratmeter ska fabrikerna kunna pumpa ut de nya panelerna med god kapacitet. Tillverkningstekniken ska vara anpassad för att inte kräva allt för stora lokaler och med tanke på att marknaden för flexibla skärmar väntas nå ett värde på 2,4 miljarder dollar under 2015 förmodar vi att Samsung gärna vill vara snabba ut på marknaden.

Annons

Det är inte helt klart vilka specifikationer de nya flexibla AMOLED-skärmarna kommer att introduceras med. Klart är i alla fall att SMD siktar primärt på marknaden för klockor och smartphones där man ser spännande användningsområden för tekniken. Inte bara är skärmarna böjbara och kan användas i spännande designlösningar, de ser även ut att vara riktigt stryktåliga.

En av de konceptpaneler som tidigare visats upp mäter 4,5-tum på diagonalen och kommer med en klassisk upplösning på 480×800 pixlar, vilket vi gärna ser ökat inför en lansering under 2012.

Samsung 4,5-tum flexibel AMOLED-skärm

  • Upplösning: 480×800
  • Böjningsradie <10mm
  • Vikt 2,1 g
  • Tjocklek: 0.27mm
  • Färgdjup 16.7M
  • Ljusstyrka: 300 cd / m²

 

Källa: Etnews.co.kr

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
shaglordSwedish BerserkBirksBarehipster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Barehipster
Medlem
Barehipster

Väldigt intressant!

Nu blir många concept som har skapats genom tiderna möjliga.

Birks
Medlem
Birks

Coolt

Svensken
Medlem
Svensken

Helt klart intressant. Blir kanske inga mer repor och sprickor i skärmarna då? Någon som vet hur det går för OLED till tv apparater? När kan det tänkas komma? Nu snackar jag 32 tums och uppåt då.

Micke
Medlem
Micke

Ett steg närmare utrullningsbara netpads och ereaders :-). Lite coolt med dator i en rulle. Blir inga dåliga nya krav som kommer uppstå då när det handlar om strömsnålhet och trådlösa anslutningsmöjligheter. /s