Intel tillkännagav i november förra året att nuvarande VD Paul Otellini planerade att avgå i maj 2013, dock utan någon information vem som skulle ta över positionen. Nu är maj månad här, och Intels styrelse har namngivit veteranen Brian Krzanic som ny VD, med tillträde den 16 maj.

Paul Otellini har arbetat på Intel sedan 1974 och innehavt posten som VD för Intel Corporation sedan 1996, och både Intel och datormarknaden har genomgått stora förändringar sedan dess. Det är under Otellinis styre som Intel på allvar vuxit till sin dominanta position som tillverkare av X86-processorer, och vi har fått se övergången från Pentium-processorerna till Core-, Core 2 och idag Core i5/i7 som flaggskeppsserie.

Efter nästan 40 år på företaget är alltså dags för Otellini att överlämna posten till Brian Krzanich, företagets nuvarande COO, Chief Operating Officer. Krzanic har jobbat på Intel sedan 1982, och har sedan dess inehavt flertalet chefs- och ansvarspositioner inom företaget. Mellan 1997 och 2001 ansvarade Krzanich för Intels Fab 17-anläggning i Massachusetts, och han har även ansvarat och övervakat uppförandet av flera andra anläggningar och fabriker. Sedan dess har uppdragen bland annat innefattat ansvar för implementeringen av 0,13-mikrometers tillverkningsteknik, och för montering och produkttest. Krzanich blev utsedd till COO i januari förra året.

“I am deeply honored by the opportunity to lead Intel. We have amazing assets, tremendous talent, and an unmatched legacy of innovation and execution. I look forward to working with our leadership team and employees worldwide to continue our proud legacy, while moving even faster into ultra-mobility, to lead Intel into the next era.”
– Brian Krzanich

Nu står Krzanich inför en tomult processormarknad, där den farligaste konkurrensen inte längre är bara från AMD, utan en kraftigt växande ARM-arkitektur implementerad av flertalet tillverkare. X86 som plattform kommer behöva genomgå fortsatt stora förändringar, och fokus ligger på ultraportabla kretsar och strömsnåla serverlösningar, de områden där ARM idag ser stora framgångar.

Krzanich har onekligen en imponerande meritlista, och det återstår att se om hans ledarskap är vad som krävs för att hålla liv i Intels marknadsdominans.

Relaterade nyheter:


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Peter J Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Peter J
Gäst
Peter J

Hoppas han inte är lika korrupt som sina föregångare. Fast å andra sidan har väl heder varit ett riktmärke för cheferna på Intel.