Vi rapporterade i slutet av förra veckan om att Bulldozer blivit försenad och enligt de senaste uppgifterna var det på grund av undermålig prestanda. Från början var det tänkt att Bulldozer skulle lanseras på Computex som börjat nu eller under spelmässan E3 i mitten av Juni men nu ska lanseringen ske i slutet av Juli månad.

Det har tidigare ryktats om problem med Bulldozer där samtliga processorer Ax- och B0-stepping haft prestandaproblem men som skulle varit åtgärdade med B1 som cirkulerar inom AMD och det lilla antalet testare världen över. Anledningen till förseningen ska vara att AMD väntar på ännu en ny stepping under namnet B2 och hoppas därmed få ut mer prestanda ur Bulldozer.

En ny stepping av en krets innebär att den fortfarande är mer eller mindre identisk mot tidigare men att man åtgärdat vissa fel/buggar och optimerat kretsen, det sistnämnda gäller då lägre strömförbrukning. Att man väntar på en B2-stepping antyder att AMD har problem att nå de klockfrekvenser man önskar inom ett visst TDP-värde.

Annons

AMD:s nya APU-arkitektur Llano ska däremot hålla sitt tidsschema och väntas få se en lansering under Juni månad.

Källa: Anandtech

Annons

28
Leave a Reply

Please Login to comment
28 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
SebbeLaglordenSnorch-Boris-this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Börjar kännas som Phenom all over igen :/

this
Medlem
this

Vem vet, problemen kanske snarare ligger hos GF. Men jag tror inte att AMD släpper iväg Bulldozer förrän prestandan är tillräckligt bra för att väga upp sitt namn. Annars tror jag att köparna kommer att bli besvikna. Man vill nog inte upprepa Phenom historien.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”this”]Vem vet, problemen kanske snarare ligger hos GF. Men jag tror inte att AMD släpper iväg Bulldozer förrän prestandan är tillräckligt bra för att väga upp sitt namn. Annars tror jag att köparna kommer att bli besvikna. Man vill nog inte upprepa Phenom historien.[/quote]

AMD tills jag dör säger jag bara. Den lär spöa min nuvarande 955BE lätt. Att den inte vinner över en Intel bryr jag mig inte om speciellt mycket

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”Viking1962″][quote name=”this”]Vem vet, problemen kanske snarare ligger hos GF. Men jag tror inte att AMD släpper iväg Bulldozer förrän prestandan är tillräckligt bra för att väga upp sitt namn. Annars tror jag att köparna kommer att bli besvikna. Man vill nog inte upprepa Phenom historien.[/quote] AMD tills jag dör säger jag bara. Den lär spöa min nuvarande 955BE lätt. Att den inte vinner över en Intel bryr jag mig inte om speciellt mycket[/quote] Du är en minoritet, ska man betala lika mycket för deras värsting som för en i7 2600K så måste den matcha rent prestandamässigt, annars skjuter dom… Läs hela »

Laglorden
Medlem
Laglorden

Det brukar ju vara så med AMD. No news is really bad news. Alltså hör man inte nånting från dem (pressreleaser, allmänt skryt osv osv) så brukar det vara nåt dåligt som hänt. Det har ju varit märkligt tyst ett tag och så kommer nu då detta. Vad är det som säger att de får upp prestandan eller ned TDP-värdet i denna stepping då? Känns lite risk, det kan gå… men å andra sidan inte och då ligger AMD riktigt ”pyrt” till, eller tja låt oss säga Intel ligger ännu bättre till då de kan fortsätta plocka ut marginaler likt… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Jag personligen kände att klocksen på Llano var lite låga? Och med tanke på att Bulldozer och Llano ligger på samma process är det kanske dåliga yields hos Globalfoundries? Vad tror ni? Oavsett är detta väldigt oroväckande.

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”Laglorden”]Det brukar ju vara så med AMD. No news is really bad news. Alltså hör man inte nånting från dem (pressreleaser, allmänt skryt osv osv) så brukar det vara nåt dåligt som hänt. Det har ju varit märkligt tyst ett tag och så kommer nu då detta. Vad är det som säger att de får upp prestandan eller ned TDP-värdet i denna stepping då? Känns lite risk, det kan gå… men å andra sidan inte och då ligger AMD riktigt ”pyrt” till, eller tja låt oss säga Intel ligger ännu bättre till då de kan fortsätta plocka ut marginaler… Läs hela »

Leet Haxxor
Medlem
Leet Haxxor

Det är helt normalt att avancerad arkitektur tar lång tid o ta fram. (Fermi, anyone?) Och en chip recall e det sista man vill råka ut för när man ska lansera en ny arkitektur som man slitit med i så många år. AMD har redan haft ett par dåliga launches pga otillräckligt testad hårdvara. Hur många skulle tycka att de va en bra idé att dom stressade ut Bulldozer nu bara för att hålla nån fiktiv deadline och sen få ton av skit tillbaka om den va buggig?Ja tror AMD e jäkligt medvetna om att Bulldozer launchen måste gå smidigt.… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

Vi vet ännu inget om när BD släpps. De har en månad på sig nu. Även om de släpper BD första Augusti så är de bara en månad sena. Vi får se hur det blir i praktiken. Personligen tror jag att det kan ha med turbon att göra. Om man ska lägga en gnutta tilltro på benches från tidiga ES chip så har inte Turbon varit aktiverad rätt. [quote name=”Swedish Berserk”]Jag personligen kände att klocksen på Llano var lite låga? Och med tanke på att Bulldozer och Llano ligger på samma process är det kanske dåliga yields hos Globalfoundries? Vad… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Problemet är att folk kan tänka sig att vänta på LGA2011, nu när Bulldozer kommer så sent. Ska vi dra lärdom ifrån Fusion (E350) tar det ett bra tag innan kretsarna finns tillgängliga dessutom.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”-Boris-”]Bara klockfrekvenser för mobila chip under 35W har väl blivit kända? Eller har vi klockfrekvenserna för de desktop chippen med?[/quote]Samtliga mobila kretsar vi har sett ligger på 35W eller 45W och jag håller personligen med om att klockfrekvenserna ligger lägre än vad jag först räknat med…[/quote] Men jämför lite. Det absolut vassaste i mobilväg idag från AMD som går att få tag på i Sverige är en Quad på 2.1GHz. Utan L3, PCIe eller grafikdel. Och de växer inte på träd heller direkt. I praktiken skulle jag tro att de drar en hel del mer ström än den… Läs hela »

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”Sebbe”]Så varför inte sponsra AMD genom att bojkotta Intel? 60% av tiden kommer du ändå att köra Word, Exel eller något annat som du inte kommer att märka skillnad av på en AMD eller en Intel-processor.[/quote] Ah, nu kör jag varken Word, Excel eller IE på hemdatorn, men jag förstår vad du menar. Men jag vill ha en TYST dator som KAN gå jävligt snabbt när jag verkligen behöver det (då behöver den inte vara tyst). Intels processorer kan det. AMD är inget verkligt alternativ där. De har processorer som 1) antingen är ”snabba nog” men strömförbrukande eller 2)… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

[quote name=”Laglorden”]Intel TDP värden är oftast tilltagna rejält i överkant (om man inte köper absolut top-of-the-line) AMDs är inte det. [ osv… ][/quote]Det där är ju givetvis rent skitsnack. Det kan möjligen stämma något med ”topprocessorerna” men inte för de andra. Jag har testat flertalet AMD processorer, allt i från Sempron, Ahtlon X2 och Phenom ingen av dessa kommer upp i deras TDP, i många fall inte ens för hela datorn totalt, hur man än belastar dem. Exempel: Athlon X2 3800+ med ett TDP på 65W drar ~65W för hela datorn (ITX-moderkort, 2.5″ hårddisk, osv), minskar man spänningen utan att… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”Snorch”][quote name=”Laglorden”]Intel TDP värden är oftast tilltagna rejält i överkant (om man inte köper absolut top-of-the-line) AMDs är inte det. [ osv… ][/quote]Det där är ju givetvis rent skitsnack. Det kan möjligen stämma något med ”topprocessorerna” men inte för de andra. Jag har testat flertalet AMD processorer, allt i från Sempron, Ahtlon X2 och Phenom ingen av dessa kommer upp i deras TDP, i många fall inte ens för hela datorn totalt, hur man än belastar dem. Exempel: Athlon X2 3800+ med ett TDP på 65W drar ~65W för hela datorn (ITX-moderkort, 2.5″ hårddisk, osv), minskar man spänningen utan… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Ja, med diverse program som belastar processorn. Det kan tilläggas att det är mätt på sekundärsidan av nätagget, men före PicoPSUn (så dess effektförlust ska egentligen också dras bort från siffrorna ovan), med prylar som har onoggrannhet på under 1%. Det jag mest ville få fram var att stirra er inte blind på TDP eller gå för mycket efter dåliga recensioner (ja alltför många recensioner använder sig av dåliga mätmetoder, och ofta anger de inte mätmetod över huvud taget) och fram för allt, prova sänk spänningen om ni inte överklockar så hög spänning är ett måste. Så gott som alla… Läs hela »

Laglorden
Medlem
Laglorden

Ah, men en Sempr0n LE-1200 är ingen processor som är jädrigt snabb när jag behöver att den är jädrigt snabb. Gör såhär istället, gå på prisjakt och välj en bra propp från AMD… ex. vis en ”AMD Phenom II X6 1100T 3,3GHz”. Okej, leta nu upp en Intelpropp som ungefär motsvarar den… (gör det lätt för mig och tar en till ungefär samma pris enligt devisen att konkurrensen funkar rätt hyggligt) Titta, det blev en ”Intel Core i5 2500K 3,3GHz Socket”’ Om jag nu bygger två olika system med dessa proppar, vilket system är snabbast ”out-of-the-box”? Vilket system drar minst… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Sempron var ETT exempel…

Att Intel har snabbare processorer är det ingen som sagt något annat om, likaså om att det finns Intelprocessorer som både är snabbare och mer strömsnål är AMD. Det du säger är att Intel har TDP rejält i överkant i jämförelse med AMD, vilket inte stämmer.

Den där Kill a watt-mätaren är ett ypperligt exempel på dålig mätmetod.

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”Snorch”]Sempron var ETT exempel… Att Intel har snabbare processorer är det ingen som sagt något annat om, likaså om att det finns Intelprocessorer som både är snabbare och mer strömsnål är AMD. Det du säger är att Intel har TDP rejält i överkant i jämförelse med AMD, vilket inte stämmer.[/quote]Aha, var det det du hakade upp dig på? Se systemet ovan, 180-125 = 55 Watt, 136-95 = 41 Watt Jag skulle vilja påstå att AMDs processor i det fallet ligger närmare sin max TDP (på 125W) än Intel processor ligger sin TDP (på 95W) Typ 15 Watt lägre, om… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”smartidiot89″]Så kan man självklart se det men jag hade förväntat mig ett större hopp från 45nm SOI till 32nm SOI/HKMG. Jag är av den åsikt att processorprestandan legat på tillräckligt hög nivå ett antal år nu så det är just grafikdelen som fått mig att fundera i Llano och det faktum att AMD inte visat en enda modell på under 35W på den mobila marknaden.[/quote] Men om processorprestandan legat tillräckligt högt så är det väl inte så stort problem om den inte stiger så mycket? 😉Sedan så tycker jag integrerad mellanklass GPU, nordbrygga och flera hundra MHz högre maxfrekvens… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

[quote name=”Laglorden”]Aha, var det det du hakade upp dig på? Se systemet ovan, 180-125 = 55 Watt, 136-95 = 41 Watt Jag skulle vilja påstå att AMDs processor i det fallet ligger närmare sin max TDP (på 125W) än Intel processor ligger sin TDP (på 95W) Typ 15 Watt lägre, om allt annat i systemet är lika (vilket det givetvis inte är…) Jag önskar det fanns flera som mätte strömförbrukningen endast på processorn vid maxbelastning. När man gjort det (se gamla core2 reviews) så har man sett mycket lägre strömförbrukning än TDP-värdet iaf. Om det var B2 steppningen av core2… Läs hela »

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”Snorch”]Det är bara med ”top of the line” man närmar sig TDP.[/quote] Ja, så kan man se det, AMDs ”top of the line” närmar sig deras TDP för hela ”serien” så att säga och Intels ”top of the line” närmar sig deras TDP för hela den ”serien”. Jag tror Intels dels inte kommer lika nära, speciellt efter några steppings, dels har de alltid nån ytterligare som slår AMDs processor (men den är då också lite dyrare). OM Intel ville och vågade skulle de kunna försätta AMD i konkurs rätt fort genom sänka priserna med 30-50%, men då skulle de… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Anledningen till att man inte väljer VIA är väl att det inte finns i butiker? Jag hittade iaf inga processorer hos Inet, Komplett eller Webhallen. Möjligt att det finns som färdiga system eller färdigmonterat direkt på moderkortet. När man jämför AMD och Intel så är moderkorten ganska lika, speciellt från ASUS eller Gigabyte i dom högre klasserna, om man tittar på extra bling bling.