Googles nästa uppdatering till webbläsaren Chrome ska lägga stor fokus på förbättrad prestanda. Detta med förbättringar som ska leda till reducerad processoranvändning och kortare laddningstider för både datorer och smartphones.

Google Chrome är något av en legend när det kommer till dess resurskrävande design. Google har dock lagt mer och mer tid och fokus på att göra webbläsaren snällare mot hårdvara. Bland annat genom att testa funktioner för att sänka webbläsarens törst för RAM-minne.

Nu ser det ut att bli dags igen för ett hopp framåt i prestanda för webbläsaren. I ett nyligen publicerat blogginlägg går Googles Matt Waddell över vad som planeras för plattformen. Nästa uppdatering som ska landa innan jul lovar Waddell den högsta prestandaökningen för Chrome på flera år.

Detta ska åstadkommas med ett nytt sätt att prioritera de olika flikar användare har öppnat. Nu ska de aktiva flikarna prioriteras över de som är öppnade men som inte tittas på just nu. Något som enligt Googles interna tester ska leda till en upp till fem gånger lägre processoranvändning. Detta i sin tur ska även leda över en timmes extra batteritid för bärbara enheter.

Chrome kommer även att sänka sin RAM-användning. Trots detta ska den kommande uppdateringen snabba upp webbläsaren ordentligt. Det ska röra sig om 25 procent snabbare uppstart och upp till sju procent snabbare inläsning av nya sidor.

Även Android-versionen av webbläsaren ska bli markant snabbare. Waddells blogginlägg nämner hur sidor kommer att läsas mer eller mindre direkt när användare går bakåt eller framåt bland de sidor de nyligen besökt.

Chrome får förbättrad organiseringsförmåga

Användare som brukar samla på sig en drös aktiva flikar i webbläsaren får även en trevlig överraskning med den kommande uppdateringen. Det ska nu bli möjligt att via adressfältet söka efter en aktiv flik och sedan hoppa till den direkt. Istället för att behöva leta igenom en potentiell röra av flikar vars namn kanske inte längre ens kan visas på grund av platsbrist.

 

Denna funktion kommer först dyka upp hos Googles Chromebooks-datorer. Funktionen kommer sedan att dyka upp hos andra plattformar ”inom kort”.

Adressfältet får nya funktioner

Webbläsarens adressfält kommer även uppdateras för att bli mer användbar. Istället för att bara söka efter en specifik webbadress eller använda Googles sökmotor kan användare nu även komma åt nya funktioner via fältet.

Istället för att behöva röra sig in bland menyer för att till exempel redigera sparade lösen ord eller radera sin sökhistorik kan användare nu göra detta via adressfältet. En till synes liten förändring men en välkommen förbättring till användarvänligheten.

Mer information om den nya uppdateringen finns i det tidigare nämna blogginlägget. Exakt när denna uppdatering blir tillgänglig för samtliga användare är något oklart. Det ska dock röra sig om en kort väntetid innan dessa nya funktioner dyker upp.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid