Tillverkare som Asus, Gigabyte, MSI och fler har nu avtäckt sina senaste modeller av bärbara datorer efter Intels lansering av sina mobila processorer baserade på processorarkitekturen Comet Lake.

Det händer mycket på marknaden för bärbara datorer just nu. AMD har nyligen sjösatt sin Zen 2-baserade Ryzen 4000-serie och Intel har svarat med processorserien Comet Lake-H. Vid sidan av detta har även Nvidia uppdaterat sin uppsättning av bärbara grafikkort och lanserat grafikkortsmodellerna RTX 2080 Super och RTX 2070 Super för laptops.

I samband med att Intel sjösatte Comet Lake för mobila enheter under veckan har i princip alla tillverkare av bärbara datorer avtäckt sina senaste modeller. Låt oss ta en titt på vad för enheter vi kan komma att se butikshyllorna prydas med inom snar framtid.

Asus ROG Zephyrus Duo 15

Asus fortsätter på sitt spår med laptops som utrustats med flera bildskärmar direkt från fabrik. ROG Zephyrus Duo 15 kommer med en 15 tums bildskärm som beroende på prisklass kan sträcka sig från en 1 080p-skärm med en uppdateringsfrekvens på 300 hertz (Hz) till en 4K-skärm vid 60 Hz. Detta tillsammans med en sekundär matt bildskärm med touchfunktion på 14,1 tum med en upplösning på 3 840 x 1 100 pixlar. Denna sekundära bildskärm kan även vinklas 13 grader mot användaren för en mer ergonomisk upplevelse.

Sett till hårdvara rör det sig om Intels tionde generations Core-processorer och Nvidias RTX Super-grafikkort. Beroende på hårdvaruspecifikationerna kommer prislappen variera men förväntas starta på 45 999 kronor. Lanseringen förväntas ske någon gång under årets tredje kvartal.

Gigabyte Aero och Aorus-modeller

Gigabyte uppdaterar sina produktserier Aero och Aorus. Aero-serien får de två nya modellerna Aero 15 OLED och Aero 17 HDR. Denna serie riktar sig mer till mediaskapare och deras kreativa produktnamn avslöjar vad som särskiljer modellerna. Aero 15 OLED kommer med en fabrikskalibrerad 4K OLED-panel medans Aero 17 HDR kommer med en aningen större 4K IPS-panel som möter kraven för Vesa HDR 400.

Den mer spelorienterade Aorus-serien har även uppdaterats med modellerna Aorus 17X, 17G och 15G. Här handlar det om bildskärmar med uppdateringsfrekvenser på 240 Hz och tangentbord med mekaniska Omron-brytare. Detta blir den första gången brytare av detta slag hittar sin väg till en 15 tums laptopmodell.

Inte helt förvånansvärt har Gigabyte utrustat sina nya modeller med Intels Comet Lake-H processorer och Nvidias nylanserade grafikkortsmodeller. I skrivande stund har vi inte fått några svenska prislappar bekräftade och de exakta lanseringsdatumen är även de något oklara.

MSI GS66 Stealth, GE66 Raider & Creator 17

MSI har avtäckt två spelorienterade datormodeller och en som riktar sig mer till skapande. Speldatorerna GS66 Stealth och GE66 Raider kommer finnas tillgängliga i olika konfigurationer med upp till en Intel Core i9-10980HK under huven. Creator 17 kommer dock inte att ha tillgång till denna processormodell utan här sträcker sig konfigurationerna upp till en Core i7-10875H. Samtliga modeller kommer dock kunna utrustas med Nvidias purfärska grafikkort Geforce RTX 2080 Super Max-Q.

Något som särskiljer MSI:s spelorienterade laptops är att dessa utrustats med batterier på 99,9 wattimmar. Detta är precis på gränsen för vad amerikanska Federal Aviation Administration tillåter personer att ha med sig på flygplan. Något som förhoppningsvis resulterar i dugliga batteritider.

Creator 17 kan däremot skryta med att vara den första bärbara datorn vars skärm nyttjar Mini LED-teknik. Namnet avslöjar exakt vad som särskiljer denna teknik: dessa LED-lampor är mycket mindre än vanliga. Något som resulterar i fler LEDs i panelerna och ska låta datorn öka och sänka ljusstyrkan hos dessa mer precist.

Razer Blade 15 Advanced Model

Razer har uppdaterat sin premiumdator Blade 15 och gett den namnet ”Advanced Model”. Likt andra datorer vi kikat på här handlar det om en processor från Intel baserad på Comet Lake-H. Mer specifikt rör det sig om en åttakärnig Core i7-10875H.

Grafikkortsmässigt rör det sig om Nvidias nya modeller baserade på RTX Super Max-Q. Batteritiden listas som 80 wattimmar och bildpanelen kommer i antingen 1 080p-upplösning vid 300 Hz eller en 4K OLED touchpanel som täcker 100 procent av färgspektrumet DCI-P3.

Razers nya dator har ett ess i rockärmen i form av en kortläsare med stöd för UHS-III. Detta betyder att datorn kan erbjuda bandbredder på upp till 624 megabyte per sekund till rätt minneskort.

Lenovo smygvisar Legion 5i & Legion 7i

Lenovo har inte riktigt hängt på övriga tillverkare och helt avtäckt några datormodeller. Senare under april månad kommer tillverkaren att fullständigt avtäcka sina nya modeller Legion 5i och Legion 7i. Dessa blir uppföljarna till dagens Legion Y540 och Legion Y740.

Här rör det sig om ett Geforce RTX 2060 Super i Legion 5i och upp till ett RTX 2080 Super i storasyskonet Legion 7i. Detta tillsammans med processormodeller ur Intels senaste produktserie.

Dessvärre har Lenovo inte bekräftat några ytterligare detaljer om sina kommande datormodeller. Huruvida dessa kommer att ha några någorlunda unika färdigheter likt andra modeller vi kikat på återstår således att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid