En nylanserad drivrutin till Intels serverstrykretsar pekar mot att företagets kommande processorarkitektur Comet Lake-S kan kräva en helt ny processorsockel och kan således bli inkompatibel med dagens moderkort.

I en ny drivrutin till Intels styrkretsar menade för företagets serverprocessorer listas två tidigare okända styrkretsserier. Dessa styrkretsfamiljer listas under namnen ”400” och ”495”. Nuvarande processorer baserade på den åttonde och nionde generationens Core-arkitekturer huseras i moderkort med 300-seriens styrkretsar och processorsockel LGA 1151 V2.

400-seriens styrkretsar

Sockel LGA 1151 V2 tog över efter LGA 1151 som ersattes efter två processorgenerationer på grund av ökad strömförbrukning från processorsockeln i sig i och med att Intel ökade antalet kärnor tillgängliga i senare processorer. Informationen som hittats i den senaste drivrutinen till företagets serverstyrkretsar kan vara det första tecknet på att Intel planerar att pensionera ännu en sockel efter två processorgenerationer.

Anledningen till denna potentiella nya processorsockel tros återigen vara ett ökat antal processorkärnor hos den kommande arkitekturen. Comet Lake-S förväntas erbjuda tio kärnor och 20 trådar hos processormodellerna i arkitekturens toppskikt.

Styrkrets 495

Det andra styrkretsnamnet som dök upp i samband med den tidigare nämnda drivrutinen är en styrkretsfamilj vid namn ”495”. Denna sägs vara designad för Intels framtida Ice Lake-S processorer. Ice Lake-S baseras på 10 nanometers tillverkningsteknik och processorer baserade på denna tillverkningsteknik kommer enligt läckta produktplaner inte att dyka upp på marknaden innan år 2021.

Hemsidan Wccftech spekulerar dock att det kan finnas en chans för Intels kommande processorarkitektur Rocket Lake-S som förväntas lanseras under nästa år kan komma att få kompatibilitet med styrkrets 495.

Anledningen till detta ska enligt Wccftech vara ett rykte som menar att Intel konverterar sin kärnarkitektur Sunny Cove till 14 nanometers tillverkningsprocess. Detta sägs således öppna upp för Rocket Lake-S att baseras på den kommande kärnarkitekturen och sedan få kompatibilitet för styrkrets 495 innan 10 nanometer ser en lansering på bred front.

Som alltid med obekräftad information och rykten är det rekommenderat att ta denna information med en nypa salt till dess att Intel gör ett officiellt uttalande angående sina kommande processorfamiljer, deras kompatibla styrkretsar och socklar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Xelfeir Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Xelfeir
Gäst
Xelfeir

Störtlöjligt. intel byter enbart plattform/sockel för att kränga mammabrädor o annan skit. hoppar över till andra sidan, amd har åtminstone flera generationer på samma sockel. tom i flera år !!!!skitlöjligt att behöva köpa ny bil för att vinterdäcken inte är kompatibla. rösta med plånboken !!!