En ny drivrutin till operativsystemet Linux har avtäckt vad som kan vara de första bevisen på Comet Lake-S processorer med upp till 10 fysiska kärnor från Intel som tros bli företagets svar på kommande Ryzen 3000-serien från AMD.

Kärnornas krig ser ut att trappas upp ytterligare under 2019. När AMD först introducerade sin processorarkitektur Zen med konsumentprocessorer ur Ryzen-familjen blev åttakärniga processorer vardagsmat på marknaden. Detta pressade Intel till att öka antalet kärnor i sina processorer från fyra kärnor som företaget använde under många år till sex kärnor för sina högpresterande modeller.

Framåt mitten av 2019 förväntas AMD lansera processorarkitekturen Zen 2 som ligger till grund för Ryzen 3000-serien. Det spekuleras att AMD kan komma att lansera Ryzen-processorer med upp till 12 eller 16 fysiska kärnor. En ny grafikdrivrutin från Intel till operativsystemet Linux kan nu ha avtäckt Intels svar på AMD:s kommande processorfamilj.

Annons

Ovanstående bild kommer från innehållsförteckningen till Linux-drivrutinen och nämner en kommande processorserie vid namn Comet Lake-S från Intel. Enligt Guru3D ska informationen som omnämns i innehållsförteckningen för drivrutinen i fråga peka mot att Intel förbereder sexkärniga processorer för bärbara datorer. Detta tillsammans med processorer för stationära datorer med upp till 10 kärnor.

Skylake gör ännu ett extranummer

Comet Lake-S bygger på 14 nanometer++ tillverkningsteknik. Detta innebär att det i grund och botten rör sig om den arkitektur som introducerades med Skylake för över tre år sedan. Dock i ett raffinerat utförande.

Intel har återintroducerat denna Skylake-arkitektur på marknaden med Kaby Lake, Coffee Lake och Coffee Lake Refresh. Samtliga iterationer har erbjudit en förfinad arkitektur och en prestandaökning med högre klockfrekvenser. Däremot framgår det inte om vi kan komma att se samma slags ändringar med Comet Lake-S eller om det helt enkelt rör sig om ett ökat antal kärnor.

Annons

Exakt när Intel kan komma att avtäcka och sedan lansera dessa Comet Lake-S processorer återstår att se. AMD kommer som tidigare nämnt att sjösätta Ryzen 3000-serien i mitten av året och sedan följa upp med nästa generations Threadripper-processorer under årets andra halva.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
klappa Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Johan Döden Edgren

Zen2 är det största då jag helst vill gå från min intel/nvidia-rigg till en AMD/AMD-rigg i år. Troligen mellanlandar den som en AMD/Nvidia-rigg en stund.

Medlem

Börjar bli knivigt att hålla isär kodnamnen för alla extranummer som skylake får springa ut på scenen och prestera… Har det inte ryktats om någon ice lake och whiskey lake också vill jag minnas…? (Den senare låter som något Intel skulle kunna behöva i dagsläget – hö hö hö!) 😉

Gäst

Skulle de inte släppa 10nm i slutet av året? Vad blev det av med det?